Hlavní obsah

Zdrcený Sivok s odstupem: Horší fotbal už hrát nemůžeme, doufám

Vratislav

Výkon, který si za rámeček nedá a jímž si o nové angažmá rozhodně neřekl. Stoper české fotbalové reprezentace Tomáš Sivok při souboji s Ruskem selhal stejně jako všichni jeho spoluhráči. Když se za nevydařeným vstupem ohlížel, nehledal výmluvy. Připustil, že na hře Bílkova týmu nebylo pozitivního vůbec nic. „Není třeba zapomenout, ale poučit se,“ nabádal před druhým vystoupením na šampionátu, jímž bude úterní bitva s Řeky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Sivok (vlevo) a Milan Baroš na tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Už jste vstřebal nezdar s Ruskem? Jak velkou facku představoval čtyřbrankový výprask v prvním duelu na šampionátu?

Seděli jsme a rozebírali náš kolaps hned po zápase, když jsme dorazili na hotel. Vyříkali jsme si pár věcí. Neseděli jsme všichni hromadně, spíše po skupinkách. V sobotu večer jsme pak měli poradu s trenérem, kde jsme u videa duel rozebrali a zhodnotili. Není čas patlat se v nezdaru tři dny. Musíme vše hodit za hlavu a myslet na Řeky, i když jde o nepříjemnou ránu.

Co je potřeba zlepšit do dalšího zápasu, aby reprezentace Česka měla naději na úspěch?

Myslím, že zejména v druhém poločase jsme strašně moc kazili. Bylo patrné, jak hodně chceme vývoj zlomit, ale bylo to kontraproduktivní. Ztráceli jsme moc balónů, kazili jsme jednoduché přihrávky, neměli odražené míče a rychle nám ubývaly síly. Bylo ubíjející, jak jsme začínali útoky znovu a znovu, pořád dokola, aniž by to mělo nějaký větší efekt. Musíme být chytřejší. Ne se hrnout bezhlavě vpřed, protože Řekové asi také nebudou hrát moc odvážně.

Všichni hráči před prvním duelem mluvili o zodpovědnosti, s níž je třeba přistoupit k zápasům na šampionátu. Když jste marně nabádal záložníky, aby plnili defenzivní povinnosti, měl jste z jejich přístupu pocit, že jsou zodpovědní?

To nechci hodnotit, dané téma přísluší trenérovi. Každý z nás se snaží a určitě chce odevzdat sto procent. Když hrajete obránce a soupeři si strkají míč kolem vás, přičemž nemůžete na míč ani sáhnout, je to frustrující. Člověk se snaží spoluhráče ukřičet, ukočírovat. Ale není to snadné.

Byl v průběhu zápasu s Ruskem okamžik, od něhož se může podle vašeho mínění český tým odrazit do souboje s Řeckem?

No... Vypadalo to asi, že ne. Ale já doufám, že ano. Věřím, že nás ta facka nakopne, protože horší fotbal už hrát nemůžeme. Doufám. Posledních dvacet minut jsem se cítil jako v Turecku, kdy si člověk připadá, jak když v jedněch dresech hrají dva týmy. Jeden ofenzivní, druhý defenzivní. Proti Řekům musí být všechno jinak.

Před čtyřmi lety na mistrovství Evropy jste zažil vítězný vstup do turnaje. Lze porovnat atmosféru v mužstvu tehdy po výhře nad Švýcarskem a nyní, kdy jsme dostali výprask od Ruska?

Spal jsem tři hodiny. V člověku převládá zklamání. Všichni jsme se hodně těšili. A pak dostaneme čtyři góly. Nemůžeme den po zápase chodit, chichi, chacha, už je to pryč. Smutek nelze jen tak spláchnout. Ale je na nás, abychom se dali do kupy a Řeky porazili. Už není cesty zpět.

Reklama

Související témata: