Hlavní obsah

Trenér Bílek: Baroš měl zůstat, nemá věk na konec v nároďáku

Kouč fotbalové reprezentace Michal Bílek se i den po vyřazení na šampionátu a návratu domů těžko smiřuje s tím, že Milan Baroš oznámil konec v národním týmu. Když to třicetiletý forvard řekl v šatně bezprostředně po utkání s Portugalskem, následoval tříminutový potlesk od spoluhráčů. „Odchází velká postava našeho fotbalu a moc mě to mrzí," řekl Bílek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek

Vzal vás Barošův konec, nebo jste ho čekal?

Měli jsme určité informace už před šampionátem. Ale když konec oznámil po zápase v kabině, všechny nás to mrzelo. Nemá věk na to, aby končil. A jeho kvalita je pro reprezentaci pořád dostatečná. Měl ještě zůstat, je to velká škoda. Odehrál 93 zápasů a odchází nám 41 gólů. Jeho role se docení později. Teď je tam spousta zbytečné kritiky na jeho osobu a až nebude hrát, všichni poznáme, jak nám bude chybět. Za mého působení u reprezentace pro mě Bary byl vždy útočníkem číslo jedna.

Kdo ho může zastoupit?

Kluci, co byli na šampionátu: Pekhart, Necid, Lafata. Pak třeba Chramosta a věřím, že se ukáže ještě někdo další.

Je rozhodnutí Baroše definitivní?

Podle mě ano. I když bych byl moc rád, kdyby s námi pokračoval dál. Ale on se prostě takhle rozhodl. Chtěl bych říct, že pro tým odvedl na mistrovství Evropy výbornou práci a je potřeba před ním smeknout.

Co říkáte na to, že byl Baroš na šampionátu po základních skupinách nejvíc faulujícím hráčem ze všech?

To mě vůbec nezajímá (ostře)! Řešme to, že odchází frajer, který dal přes 40 gólů. Měli bychom mu říci: Milane, moc ti děkujeme za všechno, co jsi pro nás udělal. Navíc nám bude chybět nejen jako hráč, ale i jako člověk. Je to bezvadnej a pohodovej kluk, se kterým je obrovská sranda.

Máte náznaky od některých dalších hráčů, že by chtěli končit?

Ne. Byl bych hrozně nerad, kdyby někdo další končil. Všichni mají kvalitu, aby v nároďáku dál hráli. A myslím, že to ukázali na šampionátu. V každém zápase si hrábli na samé dno a bylo by zbytečné, kdyby někdo další přemýšlel na konec.

Co vás na šampionátu nejvíc potěšilo?

Že když jsme byli pod tlakem a nikdo nám nevěřil, ohromně jsme se zvedli a mužstvo ukázalo charakter. Kluci se zvedli k parádním výkonům. Dvakrát jsme vyhráli, postoupili jsme ze skupiny a snad jsme udělali radost fanouškům. Vím, že byly nějaké negativní reakce na mě i na Baroše, ale většině lidí chci poděkovat za skvělou podporu, že nám zachovali přízeň.

Prohra s Portugalskem už vás přebolela?

Na konci zápasu tam bylo zklamání, přece jen v sobě máte vidinu boje o finále a byli jsme kousek od toho, abychom o medaili bojovali. Ale jakmile emoce pominuly, řekli jsme si, že jsme asi dokázali maximum. Portugalci byli kvalitnější, a i když jsme bojovali, nestačilo to. Celkově musíme EURO hodnotit pozitivně.

Gebre Selassie přestoupil do Brém, Pilař jde do Wolfsburgu, možná je z ligy budou následovat i další hráči, kteří byli na šampionátu. Bude z toho těžit reprezentace?

Důležité je, aby Theo i Pilař ve svých nových klubech začali pravidelně hrát. A případně i další kluci, jestli někdo změní dres. Víme, co se stalo s Jiráčkem, který šel v zimě do Wolfsburgu. V Irsku se v přípravě zranil, pak přestal v klubu hrát. Ještě, že bylo před turnajem delší soustředění, protože nám docela trvalo, než jsme ho dostali zpátky do pohody. Ale na šampionátu byl už zase skvělý a moc nám pomohl.

Na podzim mužstvo vstoupí do kvalifikace o mistrovství světa v Brazílii. Jak vidíte naši skupinu?

Je strašně těžká. O Italech je zbytečné mluvit, Dánové hráli na Euru fantasticky. Překvapili nejen bojovností, ale přidali i fotbalovost. Když k tomu přidáte Bulhary a Armény, kteří dvakrát porazili Slováky a na Slovensku vyhráli 4:0, hovoří to za vše. Čeká nás hodně tvrdý boj o postup.

Reklama