Hlavní obsah

Role spasitele Ronalda neirituje. Jsme tým, jemuž já pouze pomáhám, vzkázal

Doněck

Celé Portugalsko k němu bude dnes večer vzhlížet jako ke svému spasiteli a na božském Cristianu Ronaldovi v semifinálové partii bude, aby modlitby a prosby své země vyslyšel. Zvláště, když jde o nejvypjatější, nejprestižnější a nejostřeji sledovaný duel, jaký může portugalský fotbal zažít, neboť v Doněcku se tým kolem Ronalda postaví v pyrenejském derby španělským sousedům. „Jsme jediný krok od finále a my ho prostě udělat musíme,“ je přesvědčen Ronaldo, že si portugalská reprezentace v neděli večer v Kyjevě o zlato zahraje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejlepší hráč portugalského týmu Cristiano Ronaldo

Článek
Fotogalerie

Ve dvou posledních šampionátových duelech dokázal, jak velkým fotbalistou je. Nizozemcům vstřelil v rozhodujícím zápase skupiny oba góly a poslal je domů, Čechy rovněž vypakoval hlavičkou, která čtvrtfinále rozhodla. A k tomu všemu ještě čtyřikrát během dosavadních utkání trefil brankovou konstrukci. Mít Ronaldo jen o trochu víc štěstí, nemohl by mu žádný z kanonýrů na EURO konkurovat.

To mužstvo, nikoli já, bránil se po čtvrtfinále

„To není o mně, ale o celém mužstvu, které se po úvodní prohře s Německem postupně rozehrálo a je stále lepší a lepší," bránila se sedmadvacetiletá portugalská hvězda všem komplimentům už po čtvrtfinálové výhře nad českým týmem.

Po šesti dnech, které od varšavské partie uběhly, věří v úspěch svého týmu ještě víc. „Prokázali jsme velkou psychickou sílu a odolnost. Mnohé to možná překvapilo, mě však nikoli, protože mužstvo znám a vím, jaký potenciál v sobě skrývá. Pokud se dostaneme přes Španělsko po osmi letech zase do finále mistrovství Evropy, podáme jen další důkaz, že náš fotbal zažívá permanentní vzestup," meditoval Ronaldo před pyrenejským derby.

Zná nás a věří nám, vyzdvidl zásluhy Benta

Velkou zásluhu na tom podle největší hvězdy Portugalců i celého šampionátu bude mít trenér Paulo Bento, někdejší Ronaldův spoluhráč ve Sportingu Lisabon.

„Odvádí přímo fenomenální práci. Nejen tady při finálových bojích, ale už od chvíle, kdy v průběhu kvalifikace k mužstvu přišel. Všechny nás dokonale zná, všem věří, ví, že tvoříme dobrý tým. A na výsledcích se to samozřejmě projevuje," vynášel do nebe zásluhy reprezentačního kouče.

Osm let staré reminiscence na Lisabon

Ze Španělů před večerním zápase hlavu bolavou neměl... „Jsou to s nimi vždy vyrovnané zápasy, v nichž rozhodují maličkosti. Doufám, že v tomto směru budeme silnější my a zopakujeme utkání ze šampionátu před osmi lety u nás doma v Portugalsku," rozpomněl se Ronaldo na zápas v Lisabonu na EURO 2004, v němž Portugalsko vyhrálo 1:0.

„Dokonce  si vybavuji, že rozhodující gól dal Nuno Gomes a že to byla poslední porážka, kterou Španělsko na evropském šampionátu utrpělo. Proto teď doufám, že mu po osmi letech připravíme další."

Z role spasitele, do níž ho celé Portugalsko pasovalo, si nic nedělá. Z tlaku, který ho obklopuje, tuplem ne. „Za deset let, co se ve velkém fotbale pohybuji, jsem si na velké zápasy a tlak zvykl., takže pro mě není rozdíl, zda nastupuji proti Španělsku či jakémukoli jinému mužstvu. Odpovědnost ale pociťuji. Stejnou, jako všichni spoluhráči, jako celé naše mužstvo. Ale my si s ní poradíme, protože na šampionátu vystupujeme jako tým, jemuž já pouze pomáhám," ujistil Cristiano Ronaldo celé fotbalové Portugalsko, že španělský stín dnes večer překročí a poslední krok do finále udělá.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články