Hlavní obsah

Absurdní pravidlo. Ribéryho nutí hrát za Francii, i když ukončil reprezentační kariéru

Paříž

Prezident UEFA Michel Platini pohrozil Francku Ribérymu, že pokud se nepřipojí k národnímu mužstvu, může dostat třízápasový zákaz startů za Bayern Mnichov. Má to však jeden háček. Ribéry v srpnu oznámil ukončení reprezentační kariéry. Platini sice zaregistroval Ribéryho ohlášený konec v reprezentaci, upozornil však, že konečné slovo v sestavování nominace musí mít trenér Didier Deschamps, který Ribéryho proti jeho vůli nadále oficiálně povolává.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Bayernu Mnichov Franck Ribéry.

Článek

„Jestliže je dohoda mezi Lahmem a Löwem, že německý trenér už hráče nebude povolávat, je to možné, ale nejedná se o Lahmovo rozhodnutí, nýbrž Löwovo," uvedl Platini příklad z německého mužstva.

„Ribéry je však v jiné situaci. Nemůže rozhodnout, zda bude hrát za Francii či nikoliv. Jestli ho kouč Didier Deschamps pozve, musí se k týmu připojit," vysvětlil prezident UEFA, že sám fotbalista dle pravidel není tím, kdo rozhoduje o svém konci v reprezentaci.

„Je to dáno v řádech FIFA. Pokud nedorazí na reprezentační sraz, bude suspendován na tři zápasy," citoval britský list Daily Mail Michela Platiniho, kterého navíc rozhodnutí jeho krajana Ribéryho skutečně nepotěšilo. „Vůbec mu nerozumím. Je Francouz. Evropský šampionát v roce 2016 se bude hrát ve Francii!" upozornila legenda francouzského fotbalu.

Jednatřicetiletý záložník by si navíc v reprezentačním dresu mohl spravit chuť po letošním mistrovství světa, které vinou zranění vynechal. Ribéry své rozhodnutí o ukončení reprezentační kariéry odůvodnil tím, že podle něj nastal čas, aby klíčové role v týmu převzali mladší hráči.

Měl by fotbalista mít právo rozhodovat o svém dalším působení v národním týmu?
Ano
96,3 %
Ne
3,7 %
Celkem hlasovalo 15079 čtenářů.

Reklama

Související témata: