Hlavní obsah

Kvalifikační premiéru prohrál jen Bílek. Nikdo ji neměl tak těžkou jako Vrba

Čtyřikrát vedl nároďák v přátelských zápasech, ani jednou s ním nevyhrál. Podstatná je ovšem až kvalifikace EURO 2016 a trenérovi fotbalové reprezentace je jasné, že kdyby jeho tým dokázal porazit Nizozemsko, všechno bude v pořádku. Pavel Vrba má ovšem velmi nevděčnou roli. Žádný z jeho předchůdců nedebutoval v kvalifikaci proti třetímu týmu z posledního mistrovství světa... Zápas ČR - Nizozemsko se hraje v úterý 9. září od 20:45 v Praze na Letné, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

Role outsidera mu není cizí. Vždyť Plzeň vedl v Lize mistrů proti Barceloně, Bayernu, AC Milán či Manchesteru City. Výchozí pozice české reprezentace proti Holanďanům teď není o moc lepší.

„Soupeř je velice těžký. Holanďani jsou favoritem skupiny, to všichni víme. Ale věřím, že s nimi dokážeme hrát dobrý fotbal. Snad budeme silnější než s Plzní v Lize mistrů, vždyť tentokrát můžu použít i hráče ze zahraničí a ze Sparty," srovnává Vrba.

Připomeňme si, jak si vedli trenéři při svých kvalifikačních debutech, od nejčerstvějších zápasů po nejstarší.

Josef Pešice: Jasné a zasloužené, ale už ne o postup

Malta - ČR 1:4 (11. října 2013, Ta Qali, MS)
Branky: 47. Mifsud - 3. Hübschman, 34. Lafata, 51. V. Kadlec, 90. Pekhart. ČR: Čech - Rajtoral, Sivok, Suchý, M. Kadlec - Hübschman - Dočkal, Hušbauer, Plašil - V. Kadlec (73. Pekhart, 90.+3 Vaněk), Lafata (85. Jiráček).

Co řekl Pešice: „Vítězství bylo jasné a zasloužené. Samozřejmě byly chyby, ale jsem spokojený. Ještě spokojenější ale budu, až se nám povede něco podobného v Bulharsku. Důležité je, že jsme měli zápas pod kontrolou a že jsme hráli dobře. Útočníci dali góly, což se v kvalifikaci nedařilo. Asi to bylo i sílou soupeře, která nebyla tak veliká."

Kouč převzal mužstvo ve chvíli, kdy už ztratilo šanci na postup.

Michal Bílek: Selhání hned na startu

ČR - Litva 0:1 (7. září 2010, Olomouc, ME)
ČR: Čech - Pospěch, Hubník, Kadlec, Pudil (83. Bednář) - Plašil, Hübschman, Polák (68. Štajner), Rosický - Fenin (58. Necid), Baroš.

Co řekl Bílek: „Obrovské zklamání, hned v premiéře jsme selhali. Přitom do utkání jsme vstoupili poměrně dobře a aktivně. Jenže místo našeho vedení přišel gól soupeře, a to prospělo jeho hře na rychlé protiútoky. My sice mohli rychle vyrovnat, ale neujala se ani penalta a soupeř se po přestávce soustředil už jen na defenzivu."

Češi nakonec na ME postoupili z baráže, na MS už kouč nároďák nedovedl.

Ivan Hašek: Marný boj o Afriku

Slovensko - ČR 2:2 (5. září 2009, Bratislava, MS)
Branky: 60. Šesták, 73. Hamšík z pen. - 68. Pudil, 84. Baroš. ČR: P. Čech - Grygera, Sivok, Kadlec, Jankulovski - Hübschman - Štajner (83. Svěrkoš), Jarolím (65. Necid), Plašil, Pudil - Koller (55. Baroš).

Co řekl Hašek: „Měli jsme velkou převahu v úvodu utkání, ale nedokázali jsme dát branku a v průběhu dalších minut se ukázalo, že to bylo hodně důležité. Nemohu však hráčům vytknout nic zásadního. Máme bod, který nám dává stále postupovou naději, a té se nevzdáme, i když Afrika je stále hodně daleko."

Hašek se týmu ujal až v závěru skupiny. Zázrak se nekonal, Afrika zůstala jen snem...

Petr Rada: Belfastskému větru neporučili

Severní Irsko - ČR 0:0 (10. září 2008, Belfast, MS)
ČR: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Kováč - Sionko (67. Pospěch), Plašil, Polák, Šírl - Baroš (78. Slepička).

Co řekl Rada: „Na úvod je to sice nepříjemná ztráta, ale na druhou stranu je to bod z venku a v Belfastu ztráceli i jiní favorité. K výhře nám chyběla větší odvaha v koncovce. Těžký terén a náročné počasí včetně prudkého větru se na výkonu hráčů mohly projevit."

Rada nevydržel na lavičce ani do konce kvalifikace.

Karel Brückner: Moldavci odpadli až v závěru

Moldavsko - ČR 0:2 (12. října 2002, Kišiněv, ME)
Branky: 69. z pen. Jankulovski, 79. Rosický. ČR: Čech - Grygera, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský, Rosický (Lokvenc), Galásek (Jarošík), Štajner - Koller, Vachoušek (Dostálek).

Co řekl Brückner: „Fotbal má více podob. Jedna se ukázala tady a byla hodně poplatná terénu. V těžkých podmínkách však musím hráče pochválit za úsilí a konečné vítězství."

Brückner všechny tři své kvalifikace završil postupem!

Jozef Chovanec: Drama ve faerské mlze

Faerské ostrovy - ČR 0:1 (6. září 1998, Toftir, ME)
Branka: 85. Šmicer. ČR: Poštulka - Votava - Rada, Suchopárek - Poborský (Slončík), Bejbl (Látal), Němec, Nedvěd, Čížek (Berger) - Šmicer, Lokvenc.

Co řekl Chovanec: „Čekal jsem na Faerech všechno, ale že budeme hrát v mlze a na hřiště vůbec nedohlédneme, mě ani ve snu nenapadlo. Byly to nervy a v závěru hrozná hektika, ale naštěstí všechno dobře dopadlo."

Kvalifikaci nároďák zvládl bez ztráty bodu.

Dušan Uhrin: Sieglův hattrick a pohodička s Maltou

ČR - Malta 6:1 (6. září 1994, Ostrava, ME)
Branky: 35., 61. a 78. Siegl, 6. z pen. Šmejkal, 33. Kubík, 86. Berger - 74. Laferla. ČR: Kouba - Kubík - Suchopárek, J. Novotný - Látal (P. Veselý), Frýdek (Berger), Němeček, Němec, Šmejkal - Kuka, Siegl.

Co řekl Uhrin: „Před utkáním bych bral jakékoliv vítězství. Byli jsme však výrazně lepší a vysoko vyhráli. Vypracovali jsme si ještě další šance a vítězství mohlo být mnohem vyšší."

Zdařilá kvalifikace byla předehrou ještě úspěšnějšího marše až do finále ME.

Jak si povedou čeští fotbalisté v úvodním kvalifikačním zápase ME 2016 proti Nizozemsku?
Češi zvítězí
31,1 %
Utkání skončí remízou
17,2 %
Nizozemci vyhrají
51,7 %
Celkem hlasovalo 19674 čtenářů.

Reklama