Hlavní obsah

Vstup byl nejhorší možný, přiznal Čech a litoval, že Vrbův tým Turky nedorazil třetí trefou

Istanbul

Zatrnulo mu! A pořádně. Když už po osmi minutách lovil brankář české fotbalové reprezentace Petr Čech při páteční kvalifikační bitvě v Turecku míč ze sítě, nebylo mu dobře po těle. Nakonec však se spoluhráči slavil sladký triumf a české národní mužstvo má v boji o šampionát ve Francii po dvou zápasech šest bodů.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Soustředěný výraz Petra Čecha na turecké půdě.

Článek

Po triumfu nad Nizozemskem v prvním kvalifikačním vystoupení jste uloupili tři body i v Turecku. Jde z pohledu bojů o evropský šampionát o start z říše snů?

Je to vynikající. Máme šest bodů, navíc jsme porazili dva papírově nejsilnější protivníky hned na úvod, takže jsme pochopitelně maximálně spokojení. Vstup jsme zvládli, byť to nebylo snadné. Bitva s Nizozemskem byla složitá. V Turecku se nám prvních pětačtyřicet minut nepodařilo, zatímco domácí hráli velice dobře. Vytvořili si tlak, v útočné fázi byli nebezpeční. My jsme se dostali do hry až v druhém poločase.

Byl o přestávce v kabině velký humbuk?

Řekli jsme si, co všechno musíme zlepšit, což bylo vidět. Prvních pětadvacet minut druhé půle jsme hráli naprosto jinak. Vytvořili jsme si šance, měli převahu a to všechno rozhodlo o našem vítězství. Konec byl hektický, ale zvládli jsme ho. Jednalo se o těžký zápas, ale udělali jsme si ho těžkým sami, neboť se nám v prvním poločase nedařilo.

Vyděsil vás gól Buluta už po osmi minutách hodně?

Byl to úplně nejhorší možný vstup. Domácím se dařilo, nám naopak kombinace nešla, ztráceli jsme hodně míčů. Turci byli rovněž důraznější. Hodně cenné je, že jsme se rychle zvedli. Vyrovnání byl zlom v zápase. Ač se nám nedařilo, dostali jsme se zpátky výsledkově do hry. A věděli, že pokud budeme hrát v druhém poločase lépe, můžeme myslet na úspěch.

Šlo gólovou situaci nějak řešit? Mohli obránci Buluta odstavit?

Turkům se při té akci všechno sešlo. V dané chvíli, kdy Erkin centroval, jsme si všichni mysleli, že nemá nikoho na výběr. Ale trefil úžasně prostor na Buluta, který balón zvednul a obloučkem poslal do šibenice na zadní tyč. Michal Kadlec byl s hráčem dobře, těžko mohl protihráče zastavit.

Do přestávky jste se v brance musel hodně činit, Turci si vytvořili několik nebezpečných situací. Kdy vám bylo nejhůře?

Pořád se to mlelo kolem našeho velkého vápna. Turkům se dařilo pronikat k pokutovému území z levé strany. Gökhan Töre a Arda Turan hráli velice dobře, vytvářeli nebezpečné situace a přečíslení. Navíc levý bek Canner Erkin rovněž sehrál velmi dobrý zápas, nebezpečně střílel i centroval. Ale fakt, že jsme přežili prvních pětačtyřicet minut, aniž bychom inkasovali druhý gól, byl nesmírně důležitý.

Několik nebezpečných střel a centrů jste pochytal, jak vám ale bylo, když se rána Gökhana Töreho z přímého kopu otřela o tyčku?

Měl jsem v trajektorii letu míče ruku. Viděl jsem, že nejde do branky, tak jsem ho pustil. Rozhodčí ukazovali roh, ale upozornil jsem je, že jsem na míč nesáhl. Byl jsem si totiž jistý, že balón jde vedle. Viděl jsem míč celou dobu. Gökhan Töre se mnou hrál v Chelsea, tudíž ho znám. Věděl jsem, že jestli bude mít možnost, tak balón přesně takhle majzne k tyči. Byl jsem tudíž připravený, ještě než se rozběhl. Lehce jsem si nakročil k tyčce.

Ač po vedoucím gólu získali Turci postupně převahu a český tým se většinou jen bránil, žádný extrémně těžký zákrok jste tasit nemusel, že?

Obrana fungovala dobře, přestože jsme posledních patnáct minut byli pod tlakem. Turci měli jen několik ošemetných situací. A úplně nejhorší byla Erkinova dalekonosná rána. Balón měl trajektorii do středu branky, pak se zvláštně stočil na přední tyč. Byl jsem rád, že jsem míč hodil nad břevno a nevyrazil na nikoho, kdo by mohl dorážet. To byl nejsložitější zákrok druhého poločasu.

Zdálo se, že vás poněkud zaskočil pokus Ardy Turana, jenž střílel prakticky z nulového úhlu?

Já si hlídal, aby nevracel míč před branku pro někoho dalšího. Překvapilo mě, že se vůbec pokusil propasírovat balón rovnou do branky. Ale byl jsem u tyče včas.

Sledoval jste po druhém českém gólu hodiny velmi často? Tlačil jste pomyslně čas k devadesátce?

Abych se přiznal, kolem pětasedmdesáté minuty jsem se podíval, kolik ještě zbývá. Tlak Turecka sílil. Měli jsme pár útoků, které jsme nedotáhli. A pak jsme vyrobili několik nepříjemných ztrát v oblasti našeho velkého vápna. Přišlo mi, že sedmdesát šestá minuta svítí na tabuli snad deset minut. Přišlo mi, že čas vůbec neubíhá. Ale byli jsme dobře organizovaní a já věřil, že z brejkové situace přidáme třetí gól, což se nám nepodařilo. To byla škoda, museli jsme pak bojovat do poslední minuty.

V sobotu vás čeká dlouhá cesta do Kazachstánu. Uteče s vítězstvím v Turecku příjemněji?

Let nebude krátký, ale s výhrou se lépe regeneruje a dlouhá cesta lépe snáší.

Věřil byste před startem kvalifikace, že při cestě do Kazachstánu bude mít český tým na kontě šest bodů?

Ano, věřil. V přípravě, ať jsme hráli jakkoliv, tak nám nic nevycházelo. Ale v naší hře, byť výsledky nebyly dobré, byly nejen negativní věci, ale i pozitivní věci. Proto jsme věřili, že až si vše sedne, mohli bychom něco uhrát. Vše jsme správně nastartovali s Nizozemskem.

Reklama

Související témata: