Hlavní obsah

Češi jako mušketýři. I bojovností a odhodláním lze vyhrávat, usmál se Rosický po tureckém skalpu

Istanbul

Nasměroval svoji družinu do Francie, země mušketýrů. Ač tým kapitána Tomáše Rosického narazil v úvodu kvalifikace na dva favorizované protivníky, pyšní se Česko šesti body. Přitom ani v jednom duelu soupeře nedrtilo. Nicméně do boje o evropský šampionát 2016 vkročilo hodně razantně. „Je to úžasný začátek. Kdybychom ještě vyhráli v Kazachstánu, připadal bych si jak ve snu," smál se Rosický už s vyhlídkou pondělního kvalifikačního duelu v Astaně.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Tomáš Rosický v souboji s tureckým reprezentantem Selcukem Inanem.

Článek
Fotogalerie

Tušil jste alespoň v koutku duše, že by kvalifikační rozjezd s dvěma favority skupiny mohl vynést šest bodů?

Do každého zápasu jdu s tím, že chci vyhrát. Vyhráli jsme v Turecku nedávno ještě za Michala Bílka, a tudíž jsme věřili, že můžeme uspět. Domácí mají velkou kvalitu a hlavně první půli jsme měli obrovské problémy.

Trenér Vrba přiznal, že poprvé od nástupu k reprezentaci musel na tým během přestávky zvýšit hlas. Jak vypadala situace v šatně?

Nejen trenér zvýšil hlas. Sami jsme si museli říct, že způsobem, který jsme praktikovali, se hrát nedá. To nebylo vůbec dobré, byli jsme neustále pod tlakem. Kromě mojí šance, ze které pak byl roh a gól, jsme neměli nic jiného. Vůbec jsme nepodrželi balón. Navíc jsme se potýkali s taktickým problémem, když křídlo Turků odskakovalo do středu hřiště, z čehož nás domácí přečíslovali a my jsme si s tím nevěděli rady. Druhý poločas byl v našem podání o něco lepší, byli jsme agresivnější, více běhali a už jsme nepouštěli Turky do šancí.

V čem má ve vašich očích český tým největší rezervy?

Pořád máme ve hře velké rezervy v přechodu do útoku. Ztrácíme strašně moc balonů zbytečně. Technické věci nás trápí, to je vidět. Na druhou stranu je vidět na všech velké odhodlání, kluci úžasně bojují, makají. Bojujme všichni za jednoho nebo jeden za všechny. I tak lze vyhrávat.

Jak lze vámi zmiňované neduhy odstranit?

Nejde jen o otázku souhry, al rovněž naší kvality, co jsme schopni zvládnout. Byl to velký boj. Všichni zápas odpracovali výborně. Při pohledu do šatny je patrné, že všichni toho mají plné zuby. Vydali jsme se na maximum. Ale v technickém pojetí máme veliké rezervy.

Zlobíte se i sám na sebe?

Samozřejmě, já kazil taky dost.

Cítíte na sobě, že v Arsenalu nastupujete jen výjimečně a ještě na krátké časové úseky?

Může to hrát nějakou roli. Ale nejde jen o mě. Nevynucených ztrát jsme měli hodně. Mohli jsme si zápas ulehčit.

V pondělí vás čeká v pokračování kvalifikace Kazachstán, který dlouho vedl v páteční bitvě v Nizozemsku. Jak vidíte nadcházející duel?

Začali jsme parádně, a kdybychom vyhráli v Astaně, byl by to snový začátek. Ale čeká nás úplně rozdílný zápas. Uvidíme, jak všechno zvládneme.

Bude hodně složité nachystat se během pouhých dvou dnů na další utkání?

Únava je úplně normální, každý je na kvalifikační rytmus připravený. Ale uvidíme, co s námi udělá veliké cestování a hlavně terén.

Děsí vás vidina zápasu na umělé trávě?

Vůbec si to neumím představit.

Reklama

Související témata: