Hlavní obsah

Nevyberete si, jestli menší a pohyblivý nebo vysoký a tvrdý, říká o stoperech útočník Lafata

Praha

Nic příjemného nečeká Davida Lafatu na hrotu útoku české fotbalové reprezentace v nedělním kvalifikačním duelu s Islandem. V Plzni proti sobě bude mít urostlé stopery, kteří nejdou pro ránu daleko. Sparťanský střelec se na zápas těší i proto, že nastupuje v národním celku pravidelně a věří, že za podpory vyprodaného hlediště český tým vybojuje s dosud neporaženými Islanďany cenné tři body.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník David Lafata na tréninku české fotbalové reprezentace

Článek

Trenér Vrba hovořil o tom, že tým na Island velmi pečlivě připraví. Už víte, jak na ně?

Přípravě se věnujeme hodně intenzivně a ještě před sebou máme sobotu. Trenér nám ukázal spoustu věcí. V neděli bude na nás, abychom to přenesli do zápasu.

Rozeberete je spíš po zemi, nebo sestřelíte ze vzduchu?

(úsměv) To se pozná, hlavně abychom je překvapili.

Islandští stopeři jsou hodně urostlí a vyšší než vy. Nejde z nich strach?

O nikom z jejich týmu se nedá říct, že by byl zrovna fyzicky slabý (úsměv). Všichni se máme na co těšit... Pro mne to není nic nového. Většina stoperů, proti kterým hraju, je vyšších. Záleží na tom, jak se na takové soupeře připravíte. Nijak si s tím hlavu nelámu. Vím, že souboje budou bolet, je třeba se na to připravit v hlavě. Když ránu přijmu, musím ji umět i rozdat. Je jasné, že to bude hodně fyzicky náročné utkání.

Nehraje se vám lépe proti těm menším a hubenějším?

To si nevyberete, ti jsou zase pohyblivější. Záleží na tom, jaké dostanete míče ze stran a jaké si najdete místo.

Váš spoluhráč ze Sparty Bořek Dočkal hrává v reprezentaci zprava, zatímco ve Spartě uprostřed za vámi. Co vám víc vyhovuje?

Vy víte, že půjde doprava? (smích) Bořek je výborný fotbalista, ze stran od něho přicházejí perfektní centry. Když hraje v prostředku, umí to zase prostrčit a víc se dostává k zakončení. Obě varianty jsou z mého pohledu dobré.

Máte v hlavách, že nedělní vítězství a podzimních dvanáct bodů ze čtyř z celkových deseti kvalifikačních zápasů by vás hodně přiblížilo k postupu na šampionát?

Víme to, ale snažíme se euforii krotit. Pamatuji si, že v kvalifikaci o Brazílii jsme vyhráli přípravné zápasy se Slovenskem a v Turecku, vypuklo nadšení. Pak do Olomouce přijeli Dánové, dali nám tři góly a naše šance na postup šla rapidně dolů. Samozřejmě, máme kvalifikaci dobře rozehranou, byla by škoda v tom nepokračovat. Když vyhrajeme, postup bude skutečně blízko, ale zdaleka nebude konec kvalifikace. Počítat se bude až na konci.

Podzim pomalu vrcholí, máte v nohách bezmála třicet zápasů. Cítíte už únavu?

Ani ne, protože poslední zápas jsem hrál v neděli a další mě v neděli čeká. Už dlouho se nestalo, aby mezi utkáními byl celý týden. Přišlo mi to vhod. Cítím se proto dobře.

Před čtrnácti dny jste byl v Plzni v dresu Sparty nepřítel. Jaké to je, hrát tam po tak krátké době v dresu reprezentace?

Bude vyprodáno, diváci přijdou fandit české reprezentaci a připraví nám skvělé prostředí, bez ohledu na to, kdo je z jakého klubu. Budu domácí, takže z toho obavu nemám.

S hráči Viktorky jste se hodně strkali, padala i ostřejší slova. Mluvíte spolu v reprezentaci?

Samozřejmě! Vůbec jsme vzájemný zápas neřešili.

Na Letné vám to pálí. V Plzni jste se nedostal ke střele mezi tyče. Je pro vás Doosan Arena horší?

Horší ne, je to pěkný fotbalový stadión. Na Letné to mám jiné, tam znám každý drn, jak se říká. Když jste na stadión zvyklý, prostorová orientace je snazší. Ale v Plzni nehraji poprvé, v tom problém nebude.

Bořek Dočkal dal ve třech zápasech za reprezentaci gól. Jak těžké je udržet takovou sérii?

On dal tři góly za sebou i v lize... Bylo by dobré, kdyby tuhle i ligovou sérii prodloužil. Někdy vám spadne do brány všechno, do čeho kopnete, jindy se můžete stavět na hlavu a gól nedáte.

Přemýšlíte o tom, když nedáte třeba ve dvou či třech ligových zápasech v řadě gól, čím to je?

Ani ne, to spíš okolí a média spekulují. Teď jdou zápasy v rychlém sledu po sobě, takže na něco takového není ani čas.

Těšíte se víc na reprezentační srazy, když nastupujete pravidelně?

Těším se na ně vždycky. Samozřejmě je příjemnější, když pravidelně hraji, než když jsem starty sbíral po minutách, nebo jednou nastoupil a pak dlouho ne.

Jak dopadne zápas Česka s Islandem?
Vyhrají Češi
70,4 %
Zápas skončí remízou
17,9 %
Zvítězí Islanďané
11,7 %
Celkem hlasovalo 37527 čtenářů.

Reklama

Související témata: