Hlavní obsah

Procházka má výhodu, v záloze se vyškolil být obráncem podle Vrbova gusta

Praha

Zdatně odehrál první kvalifikační duel s Nizozemskem. A proti Lotyšům by se měl Václav Procházka do základní sestavy fotbalové reprezentace vrátit. Při absenci Tomáše Sivoka hledá kouč Pavel Vrba k Michalu Kadlecovi druhého stopera a klade důraz na jeho kreativitu a tvořivost. „Snad to pro mě šance je,“ usmívá se stoper, na němž trenér stavěl již v Plzni.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Stoper Václav Procházka na srazu fotbalové reprezentace.

Článek

Není v nominaci sám, ve hře jsou také Marek Suchý a Mario Holek. „Jsme tady čtyři vyrovnaní stopeři. Je na trenérovi, koho postaví," poukazuje Václav Procházka.

S Kadlecem ale nejspíš nastoupí právě on. Z Viktorie je přece zvyklý aktivně se odzadu zapojovat do útočných akcí.

„S tím si mě asi pan Vrba z Mladé Boleslavi do Plzně bral, že mám konstruktivní rozehrávku. Hrával jsem i defenzivního záložníka, snažím se zapojovat do akcí i teď v Plzni," říká stoper.

Zkušenosti ze středové řady jsou teď k nezaplacení. „Určitě je to pro mě výhoda. Ve středu hřiště máte daleko víc kontaktů s balonem, jste rozehranější. Přestup na stopera mi pak přišel jednodušší," líčí Procházka.

Kolena se mu nerozklepou

Teď už je fit, ale také pocítil epidemii, kvůli níž měla Plzeň odložený zápas se Slavií. „Dotklo se mě to, ale neměl jsem takové příznaky, jako ti, co onemocněli naplno. Dolehlo to na mě víc, až když jsme zase začali hrát naplno. Po utkání na Dukle jsem doma ležel den se zimnicí."

Plzeň ale všechny tři zápasy po návratu vyhrála a vévodí domácí lize. Procházka může jít s jistotou do kvalifikace.

„Pokud nastoupím, kolena se mi nerozklepou. Nejsem ten, co trpí trémou. A když se mírná tréma dostaví, jen dobře."

Plzeňáci samozřejmě mohou čerpat také z těžkých bitev, jimiž prošli v pohárové Evropě. „Už je to bohužel déle, co jsme poháry hráli... Ale zkušenosti z těžkých zápasů samozřejmě máme."

Favorit potřebuje trpělivost

Národní tým v kvalifikaci ME 2016 poprvé nastupuje jako jasný favorit. Procházka z Plzně dobře zná, jak Vrba mužstvo na takové zápasy připravuje.

„Jako favorit jsme chtěli soupeře vždy kombinačně přehrát. Trenér nás nabádal k trpělivosti - jde o to šance si vytvořit, a pak je proměnit. Před Lotyšskem je to podobné. Prioritní je roztáhnout si co nejvíc hřiště. Pak jde o to, abychom šance využili," říká Procházka, který na lotyšský fotbal ještě nenarazil.

Reklama

Související témata: