Hlavní obsah

Srážejí nás hrubky. Na téhle úrovni se za každou krutě platí, povzdechl si Rosický

Reykjavík

Island není jeho země zaslíbená. Před 14 lety v zemi gejzírů zažil s českou fotbalovou reprezentací porážku 1:3, v pátek v Reykjavíku musel kapitán Tomáš Rosický skousnout další prohru. Tentokrát o gól menší, ale stejně nepříjemnou. Navíc při jeho 100. startu za národní mužstvo.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tomáš Rosický (druhý zleva) na tréninku české fotbalové reprezentace před zápasem kvalifikace mistrovství Evropy na Islandu.

Článek

Vedli jste, Dočkalův gól ale paradoxně zápas zlomil ve prospěch Islanďanů...

Vyloženě ne, ale je pravda, že nás po gólu zatlačili, jejich kapitán začal házet auty už od půlky hřiště. Byť z toho nebyly šance, začali jsme být pod tlakem. Z toho vyústil první inkasovaný gól. Bohužel pořád děláme obrovské hrubky, které nás stojí body.

Minule s Lotyšskem, nyní na Islandu. Už asi není možné mluvit o náhodě.

S Lotyšskem i teď jsme si dali dva vlastňáky. Na takové úrovni je každá chyba krutě potrestaná. Ještě asi nemáme zkušenosti, abychom takové zápasy vyhrávali. Když soupeřům dvakrát za sebou darujete góly, náhoda to není.

Neobáváte se, co porážka s mužstvem udělá?

Neměla by udělat nic. Jak jsem po čtyřech výhrách klidnil euforii, teď nebudu panikařit a říkat, že je všechno špatně. Ale každý si musí uvědomit, že na této úrovni se za každou chybu platí.

Ztratili jste pozici lídra, výhrami Nizozemců a Turků se tabulka zamotává. Mrzí vás porážka na Islandu o to víc?

Dalo se čekat, že Turci a Holanďani vyhrají. Pořád máme dobrou pozici. Do dalších zápasů je spousta času, u každého hráče se toho může hodně změnit. Ale samozřejmě mě ta porážka moc mrzí, na Islandu jsme prohrát neměli.

Kvalifikaci tedy vidíte nadále optimisticky?

Musíme se vyvarovat zbytečných chyb, protože nás to bude nadále srážet. Musíme se z toho poučit. Ale nejsme v situaci, že bychom se něčeho měli bát. Když zvládneme příští zápasy s Kazachstánem a v Lotyšsku, budeme jednou nohou na mistrovství Evropy.

Reklama

Související témata: