Hlavní obsah

Škoda? Udělal krok k tomu, aby se ocitl v základu, usmíval se při tréninku Vrba

Riga

Na Kazachy nachystal tahy, jimiž mnohé překvapil, protože se nečekalo, že by trenér Vrba projevil až tolik odvahy a do základní sestavy postavil hned dva debutanty Skaláka a Pavelku. V dalším díle kvalifikace o EURO 2016 v neděli v Lotyšsku možná překvapí zase. „Zvažuji změny v sestavě a pravděpodobně k nim dojde,“ potvrzoval, když se jeho svěřenci chystali v Rize v pozdním sobotním odpoledni k poslednímu tréninku.

Foto: Jan Tauber

Dobře naložený trenér Pavel Vrba (vlevo). V pozadí obránci Václav Procházka a Tomáš Kalas.

Článek
Fotogalerie

Trénink fotbalistů v Rize

S konkrétními jmény ale samozřejmě kouč národního celku na světlo světa nevyrukoval. Neudělal to v Plzni před konfrontací s Kazachy, proč by tak měl činit v Rize před partií s Lotyši?!

Řekněte svou sestavu, já odpovím

A překvapení? To už si tuplem nechává sám pro sebe. Tedy, pokud se k němu i tentokrát chystá.

„Když mi řeknete vaši sestavu, já odpovím, co vás překvapí," s úsměvem odpálil dotaz, zda do složení mužstva sáhne stejně radikálně, jako ve čtvrtek.

Samo sebou se jako víc než pravděpodobná jeví varianta, že český tým začne proti Lotyšům ve stejném složení, v jakém končil duel s Kazachy.

Chtějte ale na Vrbovi, aby podobnou úvahu potvrdil. Donuťte ho, aby přitakal, že autor dvou gólů Milan Škoda bude mít tentokrát místo v základní jedenáctce.

„Určitě udělal krok k tomu, aby mohl v základní sestavě být," řekne se stejně rozzářenou tváří, jakou nastavoval objektivům televizních kamer při odpovědích na předchozí otázky dotýkající se sestavy.

A dotazovat se na taktické varianty, které se mu honí hlavou? Snažit se z něho vydolovat, zda by za konstelace, kdy výhra v Rize může s velkou pravděpodobností rovnat postupu na evropský šampionát do Francie, nestálo za to uvažovat o hře se dvěma útočníky? O nasazení Lafaty a účinkování Škody po jeho boku, jako tomu bylo ve druhé půli v Plzni?

„My hrajeme vždy na dva až tři útočníky. Hráčům vždy říkáme, ať se tlačí až k obráncům."

Poslední krok? Někdy vyjde, jindy ne

Tečka. Konec meditací nad tím, koho na hřiště pošle a v jakém rozestavení míní hrát. Z tréninku na stadiónu lemovaném tribunami jen ze tří stran, protože ta čtvrtá za bránou skýtá výhled na udusaný plac sloužící jako parkoviště, se nedá už tuplem nic vypozorovat.

Po čtvrthodině ho Vrba uzavře všem, kteří na něm nemají co dělat. Mají utrum, takže marná snaha vypozorovat, kdo se chystá proti Lotyšům do základní sestavy.

„Všichni hráči jsou zdraví, takže všichni mohou hrát," odvětí trenér, že fyzicky náročný čtvrteční duel nezanechal na jeho hráčích žádné šrámy.

„Je poznamenal fyzicky, mě psychicky," připomene pouze.

Jasně že by si v neděli v Rize nechtěl podobnou kovbojku zase zažít, i když mu je jasné, že poslední krok bývá nejtěžší.

„S tím souhlasím. Jako trenér jsem jich už zažil a musel udělat haldu. Jednou vyšel, jindy ne. S Plzní se nám třeba v Liberci nedařil, takže titul slavili domácí, v Hradci Králové se nám naopak podařil. Teď nás čeká v Rize hodně těžký zápas, ale věřím, že ho zvládneme. A to říkám se vší pokorou, kterou v sobě chovám," hlásil trenér národního týmu Pavel Vrba.

Reklama

Související témata: