Hlavní obsah

ME jedenadvacítek začalo výhrami Běloruska a Švýcarska

AARHUS

Zahajovací zápasy mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Dánsku přinesly ve skupině A porážku domácího výběru 0:1 se Švýcarskem a vítězství Běloruska 2:0 nad Islandem.

Foto: Darren Staples, Reuters

Švýcar Xherdan Shaqiri (uprostřed) se raduje z vítězného gólu, který vstřelil Dánsku.

Článek

Island byl přitom dlouho lepší a dostával se i do gólových šancí. Kanonýr Sigthórsson z nizozemského Alkmaaru však ani jednu ze svých tří šancí nevyužil.

A pak přišel trest. V 76. minutě předvedl parádní sólovou akci Dragun a vynutil si penaltový faul Gunnarssona. Nařízený pokutový kop s přehledem proměnil Voronkov a následně přepustil místo na hřišti Skavišovi. Ten v závěru postupoval sám na brankáře a navzdory jeho faulu dokázal pojistit vedení.

Podobný průběh mělo i druhé utkání. Domácí Dánsko soupeře jasně přestřílelo, hosty ale držel brankář Sommer. Krátce po změně stran navíc ukázal své kvality nejlepší hráč Švýcarů Shaqiri. Devatenáctiletý rodák z Kosova, který je již stabilním členem reprezentačního áčka, obešel čtyři protihráče a křížnou střelou dal jediný gól zápasu. Dánsko sice v nastavení vyrovnalo, ale rozhodčí gól kvůli ofsajdu neuznali.

V neděli jsou na programu zápasy skupiny B včetně utkání české reprezentace s Ukrajinou.

Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let:
Skupina A:
Aarhus: Bělorusko - Island 2:0 (0:0)
Branky: 77. Voronkov z pen., 87. Skaviš. Rozhodčí: Stavrev (Mak.). ČK: 76. A. Gunnarsson (Isl.).
Aalborg: Dánsko - Švýcarsko 0:1 (0:0)
Branka: 48. Shaqiri. Rozhodčí: Schörgenhofer (Rak.).

Reklama