Hlavní obsah

Kouč jednadvacítky Dovalil: Na hráče se zařvat musí. Nehaním je, spíše povzbuzuji

Děcko s novou hračkou není vysmáté více než Jakub Dovalil, trenér české fotbalové reprezentace do 21 let, po nedělním vítězství 2:1 nad Ukrajinou. Jeho svěřenci i přes značně nervózní první poločas úvodní představení na mistrovství Evropy v dánském Viborgu zvládli, získali tři body, a tak byl šéf mladíků blahem bez sebe.

Článek

Jak jste spokojený se vstupem českého týmu do šampionátu, v němž jsme porazili 2:1 Ukrajinu?

První půle byla z naší strany horší, byli jsme nervózní. I když nervózní... Spíš nikdo nechtěl udělat chybu. Prostě klasický zahajovací zápas. Je třeba si přiznat, že nemáme takovou kvalitu, abychom soupeře jako je Ukrajina hned od úvodu přehráli. Chyběl nám lepší pohyb. A nedařilo se Hořavovi ve středu zálohy. Proto v poločase střídal.

Zdálo se, že jste na lavičce mimořádně nervózní. Prakticky celý první poločas jste prožil ve vymezené zóně u lavičky neustálou gestikulací k hráčům. Byl jste z jejich hry vytočený?

Ale ne. Do přestávky nám chyběl lepší pohyb. Párkrát se mi zdálo, že Kovařík mohl po levé straně rychleji naběhnout. Ale jde o normální věci. Nic netradičního či výjimečného. Na hráče se občas zařvat musí. Nijak je nehaním, spíše se je snažím povzbudit a vyhecovat.

Kapitán českých fotbalistů Bořek Dočkal se raduje se spoluhráči Lukášem Váchou a Ondřejem Čelůstkou z gólu do sítě Ukrajiny.foto: Reuters

S příchodem Morávka do druhého poločasu se hra hodně zlepšila. Změnil průběh zápasu?

Přinesl na hřiště klid a rozehrávku. S jeho příchodem se náš výkon skutečně zlepšil. Rozhodně splnil svoji roli na trávníku. Celkově jsme s výkonem po přestávce spokojeni. Tedy pochopitelně až na úplný závěr a chybu, po níž soupeř výsledek korigoval. Mohli jsme přidat třetí branku, ještě než jsme inkasovali. Ale pak jsme se strachovali, aby Ukrajinci nakonec nesrovnali. Nicméně za druhý poločas jsme si výhru zasloužili.

Celkově vás výkon mužstva uspokojil?

Samozřejmě, že ve hře byla spousta chyb. Ale nejdůležitější v zahajovacím zápase je vítězství. Pokud bychom dvakrát v dalším průběhu prohráli, bude nám triumf s Ukrajinou k ničemu. Nicméně s třemi body z úvodního duelu se nám bude lépe dýchat. Tréninky budou lepší, uvolněnější. Po prohře by byla atmosféra jiná.

Trpěl jste v posledních minutách, kdy nás Ukrajinci zatlačili, na lavičce hodně?

Věřil jsem, že kluci utkání k vítězství dovedou. Ukrajinci do jediného gólu nic neměli. Vytvořili si jedinou šanci a proměnili ji. Pak se dostali ještě k jednomu průniku, ale Vaclík skvěle zasáhl a mužstvo podržel. Zachránil nás. Chybou bylo, že jsme jim vůbec neměli šanci na snížení nabídnout.

Vyčítal jste Gecovovi hodně ztrátu míče před ukrajinskou akcí, která skončila gólem ve Vaclíkově brance?

Chyba se stane. Mám hlavně radost, že kluci zápas zvládli. Z Ukrajinců šel větší strach na papíře. Navíc skvěle splnili pokyny. Otrávili zápas Jarmolenkovi, nedostal se vůbec ke střele. Zodpovědnost byla skutečně příkladná.

Reklama

Související témata: