Hlavní obsah

Slavii nebyl dost dobrý, teď je Dočkal hitem ME a sledují ho Italové či Rusové

PRAHA

Jeden zápas stačil, aby se stal hitem evropského šampionátu fotbalistů do 21 let v Dánsku. K utkání se Španělskem (středa od 18:00) nastoupí kapitán českého týmu Bořek Dočkal (22) jako lídr tabulky střelců, což mu zaručují dvě trefy z úvodního duelu s Ukrajinou. Sledovat ho budou skauti především z Itálie či Ruska a Slavia si může rvát vlasy, že svého odchovance nechala odejít do Liberce.

Foto: Reuters

Bořek Dočkal se raduje z gólu do sítě Ukrajiny v úvodním zápase na ME v Dánsku.

Článek

Nebyl Slavii dost dobrý. A jak by se jí dnes panečku hodil! V lize Bořek Dočkal debutoval již v říjnu 2006. Po šesti ligových startech odešel v létě 2007 na půlroční hostování do Kladna. Od ledna 2008 byl na hostování v Liberci, který v létě toho roku uplatnil opci na přestup.

„Kdyby Slavia dala Bořkovi víc šancí, určitě teď za ni mohl hrát. Ovšem na druhou stranu ho prodala za velký peníz, pan Karl se tenkrát plácl přes kapsu. Dočkal tedy není případ jako někteří další fotbalisté, kteří z Edenu zmizeli v tichosti,“ připomíná hráčův manažer Pavel Zíka. Tehdy se spekulovalo, že Slavia za talentovaného záložníka utržila 12-14 miliónů korun.

Dočkalova cena? Přibližně 30 miliónů korun

Bude-li Dočkal na šampionátu dál řádit jako v prvním utkání, Liberec na něm může trhnout mnohem víc. Aktuálně takových 30 miliónů korun. „Ne že by se mi hned po zápase s Ukrajinou rozdrnčel mobil. Bořek je sledován řadou klubů dlouhodobě. Hlavně z Itálie a Ruska, zajímá také Holanďany nebo rakouský Salcburk,“ prozrazuje Zíka.

Jeho chráněnec jde však především za postupem ze skupiny, medailí a startem na olympiádě. Loni v létě odešel Dočkal na hostování do tureckého Konyasporu a v zimě se rád vracel zpátky do Liberce.

Strečink českých fotbalistů do 21 let po lehkém tréninku v dánském Viborgu. Vpředu záložník Bořek Dočkal, za ním gólman Tomáš Vaclík.foto: Právo/Radek Malina

„Jsem teď trochu obezřetnější. Nebudu utíkat ven za každou cenu, i když bych rád jednou udělal krok zase někam dál. Teď to ale neřeším. Na turnaji chci mít klid,“ ujišťuje kapitán lvíčat.

Zatím je Dočkal hitem šampionátu. Vede soutěž o Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce a při vhodné konstelaci by mu ji mohly zajistit jedna, dvě další trefy.

Vyzrál i díky turecké zkušenosti

„Bořek za to vzal jako správný kapitán a dal si razítko na potvrzení o svých kvalitách. Titul krále střelců na takovém šampionátu by byl pro biografii každého hráče nesmírně cenný. Nechme ho však v klidu, vždyť je to i výborný nahrávač,“ připomíná Dočkalův agent.

Do Konyasporu odešel Dočkal na hostování s opcí, za pár měsíců byl ovšem zpátky u Nisy. „Již před dvěma lety se byl Bořek podívat v Chievu Verona. Pak jsme zvolili Turecko, ale je pravda, že to bylo zimní angažmá bez předcházející přípravy a fotbalově se moc nepovedlo. V jiném prostředí se ovšem otrkal a vyzrál, i proto je teď správným kapitánem. Nic tedy neztratil, v Liberci se uklidnil a mistrovství jedenadvacítek teď ideálně nastartoval,“ libuje si Zíka.

Zdá se, že jeho klenot se nenechá trochou slávy oblbnout. „Beru to s rezervou. Nemyslím, že by se mnou dva vstřelené góly měly nějak zamávat. Takové věci nesmí stoupnout do hlavy, aby mě pobláznily. Myslím, že to umím korigovat. Ve fotbale je všechno pomíjivé,“ má jasno lídr Dovalilova týmu.

Reklama