Hlavní obsah

Byl jsem přemotivovaný. Prohra s Běloruskem je moje vina, uznal Vácha

Tvář skrýval v dresu. Beznaděj mu zalila oči, že škobrtnul na schodech do tunelu vedoucího k šatnám a málem upadnul. Lukáš Vácha, záložník české reprezentace do 21 let, byl za hraní rukou v pokutovém území Běloruska při duelu o 3. místo na ME v Dánsku po druhé žluté kartě vyloučen. A oslabený výběr Lvíčat tři minuty před koncem zápasu inkasoval jediný gól duelu. Na zvrat už neměl sílu. Cestu na olympijské hry mu zatarasil outsider. „Udělal jsem klukovinu. Prohra je moje vina,“ klopil zrak dvaadvacetiletý Vácha.

Foto: Henning Bagger, Reuters

Lukáš Vácha v zápase s Běloruskem, ve kterém viděl zbytečnou červenou kartu a svůj tým oslabil.

Článek

Co vám proběhlo hlavou v situaci, kdy jste rukou zasáhl míč a rozhodčí přerušil hru?

Hned jsem věděl, že je zle. Strašně jsem chtěl zápas vyhrát. Ale nedařilo se nám, míče odskakovaly. Při dané situaci mi po přihrávce od Libora Kozáka letěl balón kolem hlavy. Chtěl jsem si jej sklepnout. Šlo o reflex. Svým vyloučením jsem mužstvo oslabil a ukončil jeho éru.

Jak jste prožil posledních patnáct minut zápasu po červené kartě?

Šel jsem do kabiny. Když zbývalo posledních sedm minut, vrátil jsem se do tunelu vedoucího k ploše, protože tam byla televize. Uběhly dvě minuty a Bělorusko vstřelilo gól. Odešel jsem zpět do šatny a čekal, až kluci přijdou. Doufal jsem, že třeba přijde nějaká šance a kluci srovnají.

Věděl jste už při odchodu z trávníku, že šance na úspěch a účast na olympijských hrách se po vašem vyloučení rapidně snížily?

Situace byla špatná. Všichni jsme byli po semifinálovém utkání se Švýcarskem, které šlo do prodloužení, hodně unavení. Nebyli jsme na tom fyzicky moc dobře. A já kluky oslabil. Moje vyloučení týmu rozhodně nepomohlo ani z hlediska psychického rozpoložení.

Prozradíte reakci spoluhráčů ze šatny po skončení utkání?

Byli pochopitelně naštvaní. Ale kritiku beru. Jestli na mě někdo křičel, tak oprávněně. Někdo se projevil hlasitěji, jiný zase méně. Jsme chlapi a já se ke všemu musím postavit čelem. Beru prohru na sebe. Vyloučení bylo obrovskou chybou.

Jste přesvědčený, že v jedenácti byste Bělorusko do vedení nepustili a třetí místo znamenající účast na olympijských hrách vybojovali?

Naše prohra je důsledek mojí červené karty. A neproměněných šancí. Herně nebylo Bělorusko lepší. Měli jsme vyhrát. Dva roky jsme dřeli, abychom se dostali na olympijské hry. Ale v Londýně nebudeme kvůli mojí klukovině.

Představuje červená karta potvrzení vaší nestálé výkonnosti, kdy létáte mezi skvělými a špatnými výkony, což se potvrdilo i na mistrovství Evropy?

Na šampionátu jsem se cítil dobře. Možná jsem byl přemotivovaný. Strašně jsem toužil po úspěchu. Bronzová medaile nemá lesk, který jsme si představovali. Chybí jistota účasti na olympijských hrách.

Cítíte, že současné mužstvo nenaplnilo ambice, s nimiž do Dánska odjíždělo?

Šampionát nás nezastihl v optimální formě. Dva roky jsme hráli kvalitně. Ale v Dánsku se nám nedařilo. Nechci se pouštět do většího hodnocení, protože jsem v emocích. Zklamaný z vyřazení a nas.... z vlastní klukoviny.

Reklama

Související témata: