Hlavní obsah

Nejen Dánové, celý turnaj pro nás představuje velkou výzvu, přiznává kapitán mladíků Brabec

Praha

Šéfoval reprezentační devatenáctce, teď mu svěřil kapitánskou pásku i kouč jedenadvacítky Jakub Dovalil. Mladý sparťanský stoper Jakub Brabec povede národní tým do bojů na malém EURO, do něhož čeští fotbalisté vstoupí už dnes duelem s Dány. Odhodlaný, motivovaný, s obrovskou chutí odevzdat zkušenosti, jež během dosavadní kariéry nabíral, ve prospěch výběru, jemuž opětovně velí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Stoper Jakub Brabec během tréninku před utkáním s Dánskem.

Článek
Fotogalerie

Šampionátový los si s vámi docela pohrál, když vám hned na úvodu turnaje přisoudil Dány, kteří se po skončení kvalifikace chlubili nejen nejlepším útokem ze všech mužstev, ale především faktem, že už tři roky neprohráli.

Jejich síla je skutečně obrovská, o to větší výzvu pro nás středeční konfrontace představuje. Zápasem s Dánskem ale všechno jen začíná, protože náročné bude každé utkání, jež nás během turnaje čeká.

Výběr kouče Thorupa bude ale v Praze zřejmě ještě silnější, než v kvalifikaci, protože ho posílilo osm hráčů, kteří už pravidelně nastupují za první reprezentační garnituru. To musí vzbuzoval respekt také...

Jen to vypovídá o kvalitě, kterou Dánové tady na mistrovství mají. Pokud se ale chceme rovnat s nejlepšími hráči naší věkové kategorie, musíme střetnutí s nimi považovat za ještě výzvu.

Mimochodem - na které ze soupeřových hráčů bude zapotřebí si dávat největší pozor?

Určitě na stopera Vestergaarda, který kope bundesligu v Brémách a celé dánské mužstvo diriguje, ale stejně tak třeba na křídelního útočníka Fischera z Ajaxu. Těžko ale jmenovat jen pár jednotlivců, protože většina Dánů kope v evropských týmech a síle jejich mužstva je opravdu velká.

Každý vstup do turnaje je důležitý, středeční duel bude ale možná ještě důležitější, neboť hodně napoví o ambicích, které vaše mužstvo má a jimiž se netají. Cítíte velké napětí a tlak?

Samo sebou by bylo parádní vstoupit do turnaje bodovým ziskem, o což se s podporou fanoušků budeme snažit. Jenže v minulosti spousta šampionátů dokázala, že úvodní duel rozhodující být nemusí. Třeba na zlatém šampionátu v roce 2002 ve Švýcarsku česká jedenadvacítka první zápas s Francií také prohrála a nakonec dosáhla na titul.

Jenže koketovat s podobnými myšlenkami může být ošidné, když v posledním duelu ve skupině narazíte na Němce, kteří budou také hodně silní...

To si uvědomujeme, stejně jako registrujeme obrovskou sílu německého soupeře. Jenže my se teď koncentrujeme především na první zápasy. Myšlenky na ty další přijdou později.

Není to i proto, že vás sázkové kanceláře považují společně se Švédskem za největšího outsidera celého turnaje?

Před turnajem si mohou bookmakeři říkat, co chtějí, nás kursy nezajímají. Zajíci se počítají až po honu.

Možná je to i proto, že jste neabsolvovali kvalifikaci a v průběhu dvou let jste se tak ani jednou neocitli pod pořádným tlakem a neprožili si krizové chvíle, které na šampionátu mohou přijít. Neobáváte se právě tohoto momentu?

My se dostali pod tlak i výsledky přátelských zápasů na počátku přípravy. A myslím, že jsme si ho užili dost a dost.

Jako kapitán to musíte vědět nejlépe. Znamená pro vás hodně, že stejně jako v reprezentační devatenáctce navléknete kapitánskou pásku i v jedenadvacítce?

Znamená to pro mě hodně. Velkou poctu a tlak zároveň. Ale určitě si s ním poradím.

Určitě i proto, že už jste v dresu Sparty nasbíral zkušenosti i na evropské pohárové scéně. Pomohou vám hodně?

Budu se je snažit zúročit a prodat. Se Spartou jsme skutečně hráli proti zajímavým soupeřům z Nizozemska i třeba Švýcarska, v nichž jsem získal zkušenosti, které mně teď pomohou.

Třeba i na cestě za cílem, jímž je mimo jiné i postup na fotbalový turnaj v olympijském Riu?

Pochopitelně že je to cíl, za nímž také půjdeme, protože na olympiádě bychom si chtěli zahrát. V tuto chvíli jde ale o cíl druhotný, protože prvořadé pro nás bude zvládnout zápasy ve skupině.

Jak dopadne úvodní vystoupení českých fotbalistů na ME 21 proti Dánsku?
Vyhrají Češi
46,6 %
Zápas skončí remízou
22,2 %
Zvítězí Dánové
31,2 %
Celkem hlasovalo 1890 čtenářů.

Reklama

Související témata: