Hlavní obsah

Jako den a noc, povzdechl si po obratu a prohře s Dány trenér mladíků Dovalil

Praha

Tlouklo to do očí. Podobnost s pátečním kvalifikačním vystoupením první reprezentační garnitury na Islandu se v podání českých mladíků v pražském Edenu vnucovala. I oni v prvním šampionátovém duelu malého EURO hodinu hráli, drželi protivníka na distanc a vedli, jenže nakonec padli a vyšli naprázdno. „Opravdu den a noc, skutečně dva naprosto rozdílné poločasy,“ povzdechl si trenér Jakub Dovalil po prohře s Dánskem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vyčerpaný a zklamaný útočník Jan Kliment po prohře s Dánskem.

Článek
Fotogalerie

Těžko vysvětlit proměnu, k níž ve hře Dovalilova výběru došlo. Ani trenér to bezprostředně po utkání nesvedl.

„Opravdu netuším, musím si o tom promluvit s hráči," hlesl zklamaně, protože pětačtyřicet minut všechno nasvědčovalo, že na favorizovaného protivníka jeho svěřenci mají. „Možná kdybychom proměnili velkou šanci v závěru první půle a dostali se do dvougólového vedení...," přemýšlel nahlas nad obratem, jenž po změně stran nastal.

„Ale my vůbec neměli v úmyslu hrát tak pasivně, zalézt k vlastní bráně, míče nerozehrávat, ale jen nakopávat. Tím jsme se zákonitě dostali pod tlak, protože ani v dostupování soupeřových hráčů jsme nebyli tak aktivní, jako do přestávky," vytýkal hráčům nerespektování příkazů, které dostali.

Krejčího hájil, Kadeřábka chválil

Ani dva nejzkušenější z nich Kadeřábek a Krejčí, kteří se k jednadvacítce připojili až po pátečním vystoupení Vrbova áčka na Islandu, nebyli výtek ušetřeni, byť Dovalil volil hlavně na adresu Krejčího hodně mírná slova.

„Bojovnost mu upřít nelze, ale nedostal se do situací, v nichž je silný. I vinou spoluhráčů. Bojoval, snažil se, nic nevypustil a možná by mu bývalo pomohlo, kdyby v první půli proměnil šanci, kterou měl," bral letenského mladíka šlapajícího po změně stran vodu v ochranu, neboť se na něm podepsaly i dvě rány do hlavy, které dostal.

„Kadeřábek nám ale určitě pomohl. Byl aktivní, vstřelil branku, odvedl standard," přidával hodnocení druhé z posil.

Ani ta však k bodovému zisku nepomohla. „Zatímco my měli potíže se střídáním, neboť jsme k nim museli sáhnout hodně brzy, soupeři naopak pomohla. Sisto dokázal, že je skutečně nadstandardním hráčem," vyzdvihoval autora vítězného dánského gólu, který zužitkoval Zmrhalovu chybu.

Samo sebou se přitom zajímal, jak je na tom Baránek, kterého odvážela sanitka do nemocnice. „Stěžoval si na naražená žebra, ale až lékařská prohlídka řekne víc."

Prohra v úvodním duelu pochopitelně představuje pro ambice českých mladíků značné komplikace. „Dva zápasy jsou ještě před námi, takže se musíme dát dohromady a se Srbskem bodovat," ví Dovalil, co jeho tým čeká.

Postoupí čeští fotbalisté na ME do 21 let ze základní skupiny?
Ano
19,6 %
Ne
80,4 %
Celkem hlasovalo 7275 čtenářů.

Reklama