Hlavní obsah

Srby školil jako Brazilec, na hřišti přitom Skalák trpí pod injekcemi

Praha

Dobrý konec, nebo špatný? Fotbalová lvíčata ještě nevědí, až těžký duel s Německem v posledním utkání ve skupině mistrovství Evropy do 21 let odpoví. Jiří Skalák si nicméně jedno dílčí vítězství připsal už jen tím, že po nedávné operaci kolena šampionát stihl. Proti Srbsku (4:0) v sobotu poprvé nastoupil v základní sestavě, zaválel a nikoho nenapadlo, jak moc během utkání trpěl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Trávník, Martin Frýdek a Jiří Skalák oslavují čtvrtý gól během utkání proti Srbům

Článek
Fotogalerie

Lvíčata končila vydařený duel na Letné v exhibičním duchu a hráč, který si připsal dvě asistence, nezůstal stranou. Jiří Skalák dorazil Srby brazilskými finesami a parádičkami. Sám přitom na hřišti trpěl jako zvíře.

„Zranění se lepší, ale při zátěži jsou bolesti veliké. Protrpěl jsem si své, nebyl to pro mě příjemný zápas," líčí jeden z hrdinů vítězné bitvy.

Vyhrál boj s časem

Koncem května se podrobil operaci menisku, od té doby sváděl boj s časem. Když se proto mladíci vrátili ze soustředění v rakouském Kaprunu, třiadvacetiletý Skalák místo tří dnů volna vyrazil s dalším rekonvalescentem Ondřejem Petrákem za kondičním trenérem Jiřím Rybou do hor.

„Bydleli jsme nahoře v Jizerkách a trénovali i dole v Jablonci. Běhali jsme po horách i po lese a bylo tam krásně. V podstatě jsem si odpočinul," usmívá se Skalák.

Do úvodního duelu s Dánskem (1:2) zasáhl až v závěru, proti Srbům už válel od začátku. A trpěl. „Před zápasem jsem dostal nějaké prášky a injekce. Musím to prostě překonat, nic jiného dělat nejde," popisuje smířeně.

Rozhodne až těžká bitva s Německem

Euforická výhra pro něj byla nejlepší odměnou. „Udělali jsme důležitý krok k postupu, ale vyhráno nemáme," upozorňuje.

Pokud chtějí lvíčata do semifinále, musejí bodovat s Německem. A když Dánové zabodují se Srby, budou muset Češi favorita dokonce porazit.

Otázkou je, zda znovu nastoupí také ofenzivní záložník Mladé Boleslavi, kam po sezóně natrvalo přestupuje ze Sparty.

„Uvidíme. Doktoři a všichni kolem dělají všechno, abych mohl hrát. Když hraju tak brzy po operaci, koleno bolí. Poslední dva dny se to zhoršilo. Přitom před prvním zápasem jsem problémy neměl, proto mě trochu mrzelo, že jsem nehrál od začátku, i když kondici jsem asi ideální neměl."

Dánové večer nepomohli

V sobotu večer hráči na hotelu v Benicích fandili u televize Dánům, aby českému týmu pomohli. Nepovedlo se, Němci vyhráli hladce 3:0, což lvíčatům nenahrálo.

„Nemůžeme se na to ohlížet. Do zápasu se Srbskem jsme šli s tím, že když dvakrát vyhrajeme, tak postupujeme. A toho se držíme," ujišťuje Skalák.

Reklama

Související témata: