Hlavní obsah

Scolari s portugalskou partou míří vysoko

Portugalci a Mexičané si po losu oddechli. Těžko by kdo na světovém šampionátu v Německu pohledal skupinu, která vypadá schůdněji než ta s označením D. Kromě těchto dvou jasných favoritů na postup do osmifinále jsou ve skupině ještě Írán, který má v kádru čtyři fotbalisty působící v Bundeslize, a dále nováček šampionátu Angola.

Článek

PORTUGALSKO

Zůstane síla týmu, který nazbrojil už na minulé Euro na domácí půdě? Tam došel do finále. A podlehl Řecku. Éra věhlasného brazilského trenéra Liuze Felipeho Scolariho u posledních vicemistrů kontinentu končí ale až letos. Když uzavíral své účinkování doma u národního týmu své země, končil titulem...

Portugalci nejlépe na MS skončili třetí, a to hned při své premiérové účasti v dobách slavného Eusébia (1966). I teď má Scolari v týmu zvučná jména, byť jejich sláva mírně pobledla. Figo byl dokonce jedním ze slavných, který v poslední době už končil s národním týmem. Téměř poslední mohykán slavné generace si ale vše rozmyslel a rozhodnutí změnil. "A s ním jako mozkem týmu lze myslet vysoko," předpokládá Scolari.

Sází na další protřelé matadory, díky nimž Portugalsko při cestě na MS desetkrát za sebou neprohrálo. "Tihle hráči mají moji důvěru a hrají pořád stejně dobře jako v kvalifikační skupině," vysvětluje kouč. K dispozici mu bude čerstvý vítěz LM Deco z Barcelony, C. Ronaldo z Manchesteru či Pauleta z Paris SG.

Do zálohy vybral i Maniche z Chelsea a Costinhu z Dynama Moskva, byť v posledních době hrají v klubech jen sporadicky. "Plně jim důvěřuji," tvrdí Scolari. Odmítá pro svůj tým roli favorita. "Portugalci už před čtyřmi roky podlehli euforii. Říkali, že mají dobrý los, a pak rychle vypadli."

MEXIKO

Pravidelný host na šampionátu zpravidla končí dříve, než by si přál. Dvě čtvrtfinále. To je poněkud hubená bilance z dvanácti dosavadních startů mezi elitou. Schůdná cesta do vyřazovací fáze se ale nabízí tentokrát. I na jména z věhlasných evropských klubů může spoléhat trenér Ricardo Lavolpe. Pilířem obrany může být barcelonský Rafael Márquez.

Z Boltonu má útočníka Jareda Borgettiho, největší hrozbu pro kvalifikační soupeře. Využije i naturalizované Jihoameričany: z Argentiny pocházejícího útočníka Guillerma Franka z Villarrealu a Brazilce Antonia Naelsona, který hraje v Mexiku.

Od března má tým na kontě v přípravě jen vítězství: nad Ghanou (1:0), Paraguayí (2:1), Venezuelou (1:0) a Kongem (2:1). Lavolpe ale mírní optimismus: "Není to skupina smrti, ale stát se v ní může cokoli."

ÍRÁN

Do známého prostředí zamíří opory perských hvězd. V jejich nominaci jsou hned čtyři fotbalisté z německých klubů: Mahdí Mahdavíkíja z Hamburku, Ferejdún Zandí z Kaiserslauternu, momentálně možná nejlepší asijský fotbalista Alí Karímí z Bayernu Mnichov a Vahíd Hašemíján z Hannoveru. Evropské zkušenosti má i zadák Rahmán Rezaeí, z italské Mesiny. "Dobré vylosování," libuje si nad složením skupiny.

V Německu dlouho působil i nejznámější íránský fotbalista Alí Daeí, ale ve 37 letech už hraje jen domácí soutěž. "Mexičané se předvedli v Poháru FIFA, Portugalci na EURO. Teď se chceme ukázat i my," velí do boje o účast v druhé fázi kouč Branko Ivankovič, po Blaževičovi další Chorvat v íránských službách.

ANGOLA

Jeden z šesti nových týmů na MS jde do boje se skromnými vyhlídkami. Hlavně na legionáře z Portugalska může spoléhat. Ze země, jejíž kolonií Angola byla, je i trenér překvapivého účastníka šampionátu Luis de Oliveira Gonalves.

Hvězdou mužstva by mohl být útočník Fabrice Akwa, jenž dal v kvalifikaci 5 gólů. Angolanům se ale pak nedařilo na mistrovství kontinentu. "Ale měli jsme dost času na přípravu," připomíná kouč Gonalves. "Jsme v nevyzpytatelné skupině. Hrajeme proti Portugalsku. To bude velký zážitek," dodává.

Reklama