Hlavní obsah

Francie slaví a jásá nad Zidanovou partou

PAŘÍŽ/MNICHOV

Nadšení nad postupem Francie do finále, ale také realistické uznání síly Portugalska dominují komentářům francouzského tisku ke středečnímu utkání obou zemí v semifinále fotbalového mistrovství světa v Německu. Listy také přiznávají, že výkon Francouzů nebyl tentokrát takový jako v utkáních se Španělskem a Brazílií. "Bohové jsou s námi" nadepsal France soir svůj popis zápasu, v němž Francie vyhrála díky Zidanově penaltě.

Článek

Sportovní deník L´Équipe napsal, že Francie tentokrát vyhrála díky "velmi italským" kvalitám - jasnozřivosti a solidaritě. Šlo podle něj o nejvyrovnanější zápas Francouzů na mistrovství.

Postup do finále po osmi letech je apoteóza nejlepší generace v historii francouzského fotbalu. Tento neuvěřitelný osud se ale naplnil v bolesti, protože zatím nikdo nezpůsobil Francouzům takové potíže jako Portugalci se svou technickou kvalitou, úderností a umem Cristiana Ronalda, napsal list.

Tohoto útočníka označil za nejlepšího hráče Portugalců a v hodnocení mu dal sedm z deseti možných bodů. Nejlepší na hřišti byl podle něho Thuram (8,5), Vieira, Gallas a Barthez dostali rovněž po sedmi bodech.

Zidane se stal pro Francii legendou

France soir přiznává, že Francie měla po Zidanem proměněné penaltě hodně štěstí, že Portugalci nevyrovnali a nedali další gól. "Je třeba přiznat, že Prozřetelnost si včera nevybrala Figa a jeho muže," napsal list.

Penaltu za faul na Henryho považují všechny francouzské deníky za oprávněnou. Jednohlasně také vyslovují úlevu nad tím, že žádný hráč francouzské základní sestavy nedostal druhou žlutou kartu, která by mu zabránila hrát finále. To hrozilo i Zidanovi.

List Le Parisien sice rovněž označil za nejlepšího francouzského hráče Thurama, ale o Zidanovi uvedl, že se v Mnichově stal legendou, a napsal: "Pomník Zidanovi, hned a kdekoli!"

Portugalci se penalty nedočkali

Portugalští fotbalisté se po semifinálové prohře s Francií na světovém šampionátu ostře pustili do uruguayského rozhodčího Jorgeho Larriondy. Nevyčítali mu ani tak penaltu, kterou odpískal za střet Ricarda Carvalha s Henrym. Víc jim vadilo, že zavřel oči, když se o chvíli později na druhé straně hřiště utkal Cristiano Ronaldo se Sagnolem.

Trenér Luiz Felipe Scolari dával průchod emocím během celého zápasu a po závěrečném hvizdu ho museli kolegové držet, aby si to s Uruguaycem nešel vyřídit osobně. Když Cristiano Ronaldo padl v šestnáctce jako podťatý, vyskočila celá portugalská lavička jako jeden muž a dožadovala se penalty.

Záložník Manchesteru United si nestranné publikum na šampionátu rozhodně nezískal. Fanoušci mu vedle simulování vyčítají i to, že v utkání s Anglií údajně žaloval na svého klubového kolega Rooneyho a zasloužil se tak o jeho vyloučení. Ve středu se z francouzské i z neutrální části hlediště ozýval pískot, kdykoli se kontroverzní Portugalec dotkl míče.

Scolari nakonec soupeři pogratuloval

"To mi nevadilo. Na hřišti si dělám svou práci a na nepřátelské reakce jsem zvyklý. Ale každý, kdo rozumí fotbalu, musel vidět, že rozhodčí k nám nebyl fér," řekl Cristiano Ronaldo. Vedle penalty mu vadilo i to, že prý sudí soupeři několikrát odpustil žlutou kartu.

Zatímco Ronaldo odmítl připustit, že by vítěz byl lepší, Scolari to nakonec udělal. "Francie si zasloužila vyhrát. Udělali jsme všechno, co bylo v našich silách, ale nestačilo to. Nezbývá než soupeři poblahopřát," řekl portugalský trenér.

Reklama

Související témata: