Hlavní obsah

Rozehnal moc dobře ví, že Irové nejsou jen Healy

Jako jeden z mála českých reprezentantů má s ostrovním fotbalem osobní zkušenosti, takže po štaci v Newcastlu si David Rozehnal dovede představit, co nároďák ve středeční kvalifikační konfrontaci v Belfastu proti Severním Irům čeká. „Výhoda to určitě je, neboť znám mentalitu ostrovních fotbalistů a prostředí na anglických stadiónech, takže by mě nemělo nic překvapit,“ přitakává český legionář působící momentálně ve službách římského Lazia.

Článek

Severním Irům se vstup do kvalifikace nepovedl, neboť v sobotu prohráli v Bratislavě se Slováky. Ve středu budou tudíž nažhavení až hrůza, takže to proti nim budete mít hodně těžké.

To si myslím. A navíc nastoupí doma, kde s podporou publika jsou a budou daleko silnější, než na soupeřových hřištích. Tím se ale nesmíme nechat vyvést z míry a zápas musíme zvládnout.

Vám se to říká, když jste na ostrovech za Necwastle hrával. Jenže vyrovnat se s bouřlivým prostředím ženoucím svůj tým neustále na zteč, to nebude vůbec jednoduché.

Ostrovní publikum je skvělé, ale má svá specifika, která bychom měli využít ve svůj prospěch. Pokud se totiž domácímu týmu daří, vydrží ho diváci neúnavně povzbuzovat od první do poslední minuty, jakmile ale mužstvo prohrává a oni od svých hráčů nevidí patřičné úsilí nebo nasazení, začnou dávat najevo svou nespokojenost. Proto bude moc důležité, abychom zvládli začátek utkání.

Co bude v konfrontaci se Severními Iry ještě důležité?

Připravit se na ostrovní styl fotbalu, který jejich reprezentace praktikuje. nejen na dlouhé míče a centry do šestnáctky, ale na neustálé napadání a presování, na to, že všechny situace dohrávají až na doraz a vrhají se do každého balónu, že mají perfektně zvládnuté standardní situace, při nichž jsou hodně nebezpeční.

A také na to, že mají ve svém středu nejlepšího kanonýra minulé kvalifikace o Evropu Healyho...

To je opravdu v koncovce hrozně nebezpečný hráč, jenž dokáže zakončovat v jakékoli situaci. Až mě překvapilo, s jakým ohromným klidem dokáže střílet a vůbec řešit šance, do nichž se dostává a jaké krásné góly dává. Budeme si na něho muset dát velký pozor, což ale neznamená, že bychom se ve středu v Belfastu měli soustředit jen na něho. Severní Irové totiž sází na kolektivní pojetí, na čemž nebudou v našem vzájemném střetnutí nic měnit.

O severoirském kanonýrovi už zmínka padla, takže se přímo vnucuje otázka, zda je pro mužstvo velkou výhodou, když takovouto personu ve svém středu má...

Spíše je to dvojsečné. Když mužstvo takovouto hvězdu ve svém středu má, může sklouznout k tomu, že na ni až příliš spoléhá a věří, že je sama schopna zápas rozhodnout. Jakmile soupeř personu kalibru Healyho přikryje a nic mu nedovolí, může jít mančaft s výkonem až o čtyřicet procent dolů.

Ve středu může dojít dost dobře k tomu, že bude na vás, abyste severoirského kanonýra přikryl a hrou Severních Irů tak rozboural. Mimochodem - studujete sám hvězdu podobného kalibru, když proti ní nastupujete, nebo si vystačíte s příkazy a pokyny trenéra?

Pokud ji znám z vlastní zkušenosti, samozřejmě si v hlavě promítnu, jak hraje, jak se na trávníku chová a reaguje, některé poznatky si navíc oživím i o videa. Ale opakují - ve středu v Belfastu to nebude jen o tom, abychom uhlídali Healyho, protože proti sobě budeme mít protivníka nesmírně prahnoucího po prvních kvalifikačních bodech.

Už jste se na soupeře teoreticky chystali?

Zatím jsme měli jen jednu podrobnější přípravu u videa, ale další dva tři dny máme k dispozici. Zvláště, když trenér Šilhavý přivezl z Bratislavy čerstvé informace o výkonnosti severoirského mužstva a formě jednotlivých hráčů.

Dost možná, že uprostřed obrany nebudete mít po boku Ujfalušiho, jenž stále laboruje se zraněním, ale že nastoupíte s Kováčem nebo s Rajnochem, s nimiž jste si zkoušel spolupráci během sobotní strahovské přípravy proti Českým Budějovicím. Po kom z této dvojice  byste raději sáhl vy?

Ale to je přece věc trenéra, jak mužstvo poskládá. Věřím, že Tomáš Ujfaluši bude v pořádku a že budeme hrát spolu, ale kdyby to přece jen nešlo, volil bych Kováče. Hlavně proto, že jsme spolu už přece jen něco odehráli, takže bychom se cítili asi lépe. I když jak jsem zatím Rajnocha poznal, je to výborný fotbalista, který toho může ve fotbale v budoucnu hodně dosáhnout.

Start kvalifikace je pro českou reprezentaci dost náročný, neboť po zahajovacím zápase v Belfastu ji čeká druhá konfrontace na půdě Poláků patřících přes sobotní remízu se Slovinci k favoritům naší třetí kvalifikační skupiny. Asi nic příjemného hrát na úvod dvakrát na soupeřových hřištích?

A navíc proti hodně silným soupeřům, což by se slušelo dodat! Jenže na to moc myslet nemůžeme a musíme se naopak soustředit, abychom z těchto duelů vytěžili plný počet šesti bodů a největším konkurentům hned na samém začátku kvalifikace utekli. Pak už si postup na světový šampionát můžeme jen hlídat.

Pak by se mohlo naplnit vaše přání, aby se česká reprezentace potkala na mistrovství světa s Rakušany, které vede extrenér českého nároďáku Karel Brückner. Jeho noví svěřenci vykročili do kvalifikace přímo skvostně...

Moc mu to přeji, i když upřímně řečeno jsem nečekal, že si Rakušané s vicemistry světa Francouzi doma poradí a porazí je. Už proto, že jsem ve Francii sám také hrával a na její nároďák sázel. Ale vyhecovaní Rakušané pod novým trenérem a v domácím prostředí i mě ohromně překvapili.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.