Hlavní obsah

Kouč reprezentace Rada se ještě pokusí oslovit Nedvěda

PRAHA

Fotbalová reprezentace se chystá na poslední zápas kvalifikačního podzimu v San Marinu, trenér reprezentace Petr Rada na středeční duel proti outsiderovi skupiny povolal i kanonýra Slavie Tomáše Necida. Kouč národního celku v on-line chatu Sport.cz odpovídal na dotazy čtenářů. Měl pro ně dobrou zprávu - zraněný kapitán Tomáš Rosický si rezervoval nominaci na březen. A Rada se ještě nevzdal ani Pavla Nedvěda.

Článek

Reprezentace sice nezahájila boje o účast na světovém šampionátu 2010 ideálně, neboť po remíze v Severním Irsku prohrála v Polsku. Pak ale vybojovala vítězství nad Slovinskem a v případě středeční výhry v Serravale se bodově dotáhne na špici třetí kvalifikační skupiny.

Tu po čtyřech duelech vedou Slováci s devíti body, o dva body zpět je Polsko. Češi mají zatím na kontě čtyři body.

Závěr kvalifikačního podzimu, navíc proti trpaslíkovi, je ideální příležitostí vyzkoušet nové tváře. I proto trenér Petr Rada premiérově povolal slávistického mladíka Tomáše Necida, který s devíti góly vede tabulku střelců Gambrinus ligy.

Rada v on-line rozhovoru dokonce připustil, že uvažuje o nasazení útoku „mladých pušek“ Necid - Fenin. Pokud jde o slávistu, jeho zimní odchod do Ruska kouče příliš nenadchl. „Důležité bude, aby si Necid věřil sám. Když na sobě bude pracovat, určitě se neztratí. Byl bych ale osobně raději, kdyby ještě dva roky zůstal ve Slavii,“ řekl Rada.

Čtenáři Sport.cz se hodně zajímali také o hráče, kteří v nominaci na utkání v San Marinu nejsou - Bednáře, Jarošíka nebo Šmicra. „Rozhodl jsem se pro čtyři útočníky, kteří v nominaci jsou. Protože jde jen o jedno kvalifikační utkání, nemělo smysl jich povolávat víc,“ reagoval trenér na téma Bednář. „Pokud jde o Jarošíka, nemá cenu, abych ho bral na lavičku. Teď se dohrává ruská liga, takže svoji roli hraje i únava. Vláďa Šmicer toho odvedl pro český fotbal už strašně moc. Zatížení i v nároďáku by však pro něho bylo enormní,“ poukázal Rada.

Plánuje také další inspekci v Německu, až se uzdraví Šimák. Momentálně však nejvíc sleduje zdravotní stav kapitána Rosického. „S Tomášem jsem pravidelně v kontaktu, poslední lékařský zákrok podle zpráv proběhl dobře. Tomášovi se zvedlo sebevědomí a sám mi řekl: Trenére, připravte nominaci na březen,“ navnadil Rada fanoušky. A nejen to. Kouč se prý nevzdal myšlenky na návrat Pavla Nedvěda! „Ještě se pokusím Pavla oslovit...“

Rada také spoléhá na ostříleného Baroše, přestože kritici útočníkovi Galatasaraye vyčítají, že málo pracuje pro mužstvo. „Je to názor každého z nás. Ale třeba proti Slovinsku navzdory spoustě nepřesností odpracoval Milan na trávníku strašně moc a týmu hodně pomohl. Jsem rád, že nastupuje pravidelně v klubu a věřím, že jeho výkonnost půjde dál nahoru. Jsem přesvědčen, že je to týmový hráč.“

Také Radu pochopitelně trápí, že zápas v San Marinu zřejmě nebude přenášen žádnou českou televizí. „Je to určitě škoda. Vidět národní tým, to by měla být hrdost a samozřejmost zároveň. Nedovedu si představit, že by v Německu nevysílali jakýkoli zápas reprezentace v televizi,“ uzavřel trenér národního týmu.

Reklama