Hlavní obsah

FIFA ustoupila Němcům, povolila jim veřejné přenosy z MS v JAR

BERLÍN

Němečtí fotbaloví příznivci si oddychli. O své oblíbené veřejné sledování přenosů z nadcházejícího mistrovství světa v Jižní Africe nepřijdou. FIFA ustoupila ve sporu s berlínským barem a povolila v Německu takzvaný komerční public viewing i mimo svou oficiální fanouškovskou zónu. Po celé zemi tak bude možné na dálku fandit ve více než 1500 podnicích.

Foto: Johannes Eisele , Reuters

Německý reprezentační trenér Joachim Löw

Článek

"Je to úžasné, tady v Berlíně se nám pořádně ulevilo," přijala s ulehčením zprávu z Curychu majitelka venkovního baru Bundespressestrand u berlínského hlavního nádraží Johanna Ismayrová, která celou kauzu medializovala.

Podnikatelka předtím dvakrát neúspěšně žádala mezinárodní fotbalovou asociaci o licenci k veřejným projekcím zápasů z jihoafrického šampionátu. FIFA jí však povolení odmítla udělit s odůvodněním, že sama ve městě chystá takzvanou fanouškovskou míli s velkoplošnými obrazovkami. Podle kritiků se tak fotbalová federace snažila jen zbavit možné konkurence.

Ismayrová spor vyhrotila rozhodnutím pořádat fanouškovské párty s přenosy i přes zákaz. Oproti původním plánům na nich ale nechtěla vybírat vstupné. To byl i jeden z argumentů FIFA, že z její strany nejde o fanouškovskou akci, ale čistě komerční podnik. Právníci asociace navíc do Německa pohrozili soudními kroky, pokud by někdo chtěl bez jejího povolení během šampionátu "public viewing" nabízet.

To mezi provozovateli německých barů, hospod a pivních zahrad vyvolalo obavy, že budou muset v létě zapomenout na tučné zisky z kapes slavících fanoušků. Mezi fotbalumilovnými Němci i tamními politiky vyvolal postup FIFA mnoho zlé krve.

Asociace proto nakonec obrátila a souhlasila s tím, že všichni němečtí žadatelé o povolení k pořádání veřejného sledování přenosů z mistrovství světa ho budou moct také poskytovat. Podle agentury DPA se to týká 1571 podniků po celém Německu, v Berlíně 58.

Vedle nich budou moct tamní fotbaloví nadšenci držet palce svěřencům trenéra Joachima Löwa také na zmiňovaných fotbalových mílích, které FIFA připravuje v řadě velkých německých měst. Ta berlínská vyroste stejně jako před čtyřmi roky při světovém šampionátu v Německu na bulváru mezi Braniborskou bránou a Sloupem vítězství, ale nejdříve od osmifinále turnaje. K jeho zahájení 11. června se bude konat slavnost u berlínského Olympijského stadionu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články