Hlavní obsah

Španělští restauratéři chtějí za 30 tisíc eur koupit věštící chobotnici Paula

MADRID

Španělští obchodníci hodlají vykoupit z německého akvária zvířecí celebritu Paula. Za chobotnici s věšteckým nadáním nabízejí 30.000 eur (asi 760.000 korun), aby ho použili jako maskota pro svůj festival gastronomie zaměřené na mořské speciality včetně chobotnic.

Foto: Wolfgang Rattay , Reuters

Paul si leze pro žrádlo do nádoby se španělskou vlajkou.

Článek

Festival se koná každoročně v srpnu v malém městečku Carballiňo poblíž galicijského Ourense. Právě chobotnice je v Galicii národním jídlem. Nejčastěji se upravuje ve stylu "pulpo á feira", tedy vařené plátky chobotnice posypané červenou paprikou a solí a polité olivovým olejem, které se podávají s chlebem a červeným vínem.

"Nechceme ho sníst" 

"My ale nechceme Paula sníst. Nadále by u nás mohl věštit fotbalové výsledky. Třeba našeho místního týmu," řekl zástupce rybářské společnosti v Carballiňu Manuel Pozo.

Pokud akvárium v Oberhausenu odmítne Paula prodat, pořadatelé festivalu doufají, že se jim podaří si slavnou chobotnici alespoň vypůjčit.

Chobotnice Paul je ve Španělsku populární poté, co před semifinále mistrovství světa ve fotbale prostřednictvím svého výběru nádoby s potravou předpověděla, že Španělé porazí Německo.

Následně Španěly určila i jako vítěze nedělního finále s Nizozemskem. Dosud se v průběhu šampionátu nemýlila ani v jednom ze šesti pokusů. V minulosti se její předpověď nevyplnila pouze v jednom případě.

Reklama

Související témata: