Hlavní obsah

Dvacítka i v deseti vydřela postup do čtvrtfinále MS

VICTORIA

Čeští fotbalisté do 20 let postoupili do čtvrtfinále mistrovství světa. Ve středu ve Victorii porazili v osmifinále v penaltovém rozstřelu 4:3 Japonsko, v normální hrací době zápas skončil nerozhodně 2:2. Češi prohrávali už 0:2, vyrovnání zařídily proměněné penalty Kúdely a Mareše, vítězný pokutový kop proměnil Okleštěk. V sobotním čtvrtfinále se Češi, kterým v 85. minutě vyloučil nepřesný rozhodčí Buitrago Mareše, v Edmontonu utkají se Španělskem.

Článek

Japonci, kteří jako jediný asijský tým dokázali postoupit ze základních skupin, mohli inkasovat už ve 3. minutě. Střela Střeštíka z úhlu skončila na levé tyči jejich branky. Brněnský útočník se jen chytl za svou již nakrátko ostříhanou hlavu.

Vítěz skupiny F dokazoval, že je atleticky velice dobře vybavený a česká defenzíva se musela mít na pozoru. Udeřit ale mohli znovu Češi, Janda si zasekávačkou obhodil Uchidu a tvrdě vypálil těsně vedle. Japonci ale dokázali první vážnou příležitost využít, po rohu Kašiwagiho zůstal před českou brankou osamocený Tomoaki Makino a hlavou nedal Petrovi šanci.

Otřesení čeští fotbalisté se stáhli více do defenzívy a nechali soupeře kontrolovat hru. Ve 37. minutě střílel tvrdě z dálky Jasuda, Petr míč vyboxoval na roh. Několik českých útoků zastavil nepřesný rozhodčí Buitrago, který neměl pochopení zejména pro důraz Fenina.

Penaltová smršť přinesla prodloužení

Další ránu českému výběru zasadil sudí v úvodu druhého poločasu. Kubáň jen stínoval soupeře, který v pokutovém území upadl a Buitrago odpískal penaltu. Tu proměnil Yasuhito Mirišima. V 51. minutě měli pokutový kop zahrávat i Češi, zákrok na Kaloudu vytáhl Buitrago před japonskou šestnáctku.

Čeští mladíci se ale nenechali otrávit a zatlačili soupeře do defenzívy. Místo Střeštíka přišel do útoku Pekhart, centr Kubáně s námahou vytlačil na roh gólman Hajaši, za okamžik netrefil míč podle představ Mazuch.

V 73. minutě fauloval střídající Aoki Suchého a penaltu kopali i Češi. Ondřej Kúdela s přehledem poslal míč do levého horního rohu a snížil. Navíc za dvě minuty Fukumoto trefil znovu v pokutovém území Fenina a Češi kopali další penaltu. Míč si vzal tentokrát Jakub Mareš a bombou vyrovnal. Střelec vyrovnávacího gólu v 85. minutě doplatil na další sporný výrok rozhodčího, který jej po běžném souboji ve středu pole po druhé žluté kartě vyloučil.

Ruku Oklešťka sudí neviděl

I v deseti byli čeští fotbalisté aktivnějším týmem, muselo se ale prodlužovat. V nastavení nejprve trefil břevno Kašivagi, těsně před jeho koncem střelu Kagawy na brankové čáře vyrazil rukou Okleštěk. Sudí ale jen nechal zahrávat rohový kop a těsně před koncem vyloučil Fujitu, který ve vypjatém závěru uštědřil záhlavec Feninovi.

O postupujícím musely rozhodnout pokutové kopy, ve kterých byli šťastnější Češi. Nejprve chytil Petr střelu Jasidy, Fenin s přehledem uspěl. Aoki zvládl psychické vypjetí, se štěstím skóroval i Kúdela. Makino uspěl střelou doprostřed branky, stejně jako Suchý. Vzápětí Petr chytil střelu Morishimy, ale Pekhrat trefil jen pravou tyč japonské branky. Po gólu Kašiwagiho udržel nervy na uzdě Tomáš Okleštěk a přízemní střelou rozhodl o postupu.

Japonsko - Česko 2:2 (1:0), 3:4 na penalty
Branky: 22. Makino, 47. Mirishima z pen. - 74. Kúdela z pen., 77. Mareš z pen., rozhodující penalta Okleštěk. Rozhodčí: Buitrago - Gonzales, Rivas (všichni Kolumbie). ŽK: Tanaka, Jasuda, Ušida - Mareš, Janda. ČK: 120. Fujita - 85. Mareš.
ČR: Petr - Kúdela, Mazuch, Šimůnek, Kubáň (91. Okleštěk) - Gecov (46. Mareš), Kalouda, Suchý, Janda - Fenin, Střeštík (55. Pekhart).
Japonsko: Hajaši - Učida, Makino, Fukumoto, Jasuda - Takana (78. Fujita), Kašiwagi, Aojama, Umesaki (111. Kagawa) - Kawahara (70. Aoki), Morišima. Trenér: Jošida.

Reklama