Hlavní obsah

Porazit se dá každý, věří si před Španělskem mladíci

EDMONTON

S dalším ze světových top-týmů se na MS v Kanadě utkají čeští fotbalisté do 20 let. Po duelu s obhájcem titulu Argentinou v základní skupině změří ve čtvrtfinále Češi síly s loňským mistrem Evropy Španělskem. „Porazit se dá každý,“ řekl po osmifinále s Japonskem kapitán týmu Jan Šimůnek. Španělsko před rokem v Polsku získalo kontinentální titul v kategorii do 19 let.

Článek

I letos v Kanadě potvrzuje španělský výběr roli favorita. Po úvodní remíze s Uruguayí a šťastné výhře nad Zambí se ofenzivní síla projevila naplno při výhrách 4:2 nad Jordánskem a v osmifinále nad Brazílií. „Španělský tým předvádí fantastickou hru a už před mistrovstvím jsem říkal, že musí být minimálně v semifinále,“ uvedl trenér Miroslav Soukup. Ten nemůže počítat s Marešem, který byl v osmifinále vyloučen, naopak k dispozici by měli být se zraněními laborující Kubáň, Kúdela a Okleštěk. Střelec vítězné penalty si poranil rameno, když jej spoluhráči po postupu zalehli.

Proti Španělsku se dá očekávat, že český tým nastoupí s podobnou taktikou jako ve svém zahajovacím utkání na šampionátu proti Argentině. „Španělé hrají trošku jinak, s jejich systémem ale nemáme problém. Jde o to, abychom byli schopní ubránit jejich individuální kvalitu. Musím bohužel přiznat, že ta je na některých postech nesrovnatelná. Buď ty hráče ubráníte, nebo máte obrovský problém. Což platí například u Capela,“ zmínil Soukup devatenáctiletého útočníka FC Sevilla.

Koncentrovaně za postupem 

Kvalitu posledních evropských šampiónů uznávají i hráči. „Těžšího soupeře jsme dostat nemohli. V sedmnáctkách jsme s nimi v kvalifikaci dostali čtyři nula. Bude to náročný soupeř. Řekli jsme si, že to je hop nebo trop. Španělé jsou taky jenom lidi a zkusíme postoupit,“ uvedl záložník Jakub Mareš. Ten do čtvrtfinále nezasáhne, přesto věří v postup. „Když budeme hrát koncentrovaně v obraně a do útoku stejně jako ve druhém poločase proti Japonsku, máme šanci.“

Přestože se loni čeští mladíci se Španěly po vyřazení v semifinále ME se Španělskem nesetkali, mají s ním zkušenosti. „Pár zápasů jsme s nimi už sehráli, víme na co se nachystat. Těžko se ale pro jejich tým hledá konkurence, nebude to lehký zápas. Ale to už teď nebude žádný,“ uvědomuje si gólman Radek Petr. „Můžeme jít do toho zápasu v klidu. Nemáme co ztratit,“ doplnil Martin Fenin. Čtvrtfinálový zápas v Edmontonu začíná v sobotu 17:45 místního času (v neděli v 1:45 SEČ, přímý přenos na ČT4).

Předpokládaná sestava ČR:
Petr - Kúdela, Mazuch, Šimůnek, Kubáň - Gecov, Kalouda, Suchý, Janda - Fenin, Střeštík.

Reklama