Hlavní obsah

Zázrak se nekonal, dvacítka přišla v závěru o zlato

TORONTO

Krůček byli čeští fotbalisté do 20 let od zisku historického zlata na mistrovství světa v Kanadě. V Torontu v neděli prohráli s obhájcem titulu Argentinou 1:2. Česko poslal do vedení v 60. minutě Fenin, za dvě minuty vyrovnal Aguero. Rozhodující gól vstřelil Zarate čtyři minuty před koncem.

Článek

Zápas začal od podlahy, hned v první minutě Kubáň přejel Sigaliho a okamžitě dostal žlutou kartu. Španělský rozhodčí Undiano Mallenco Argentincům trpěl jejich pády po soubojích s českými fotbalisty a v 8. minutě musel být gólman Petr pozorný po střele Aguera z přímého kopu.

V 10. minutě mohli Češi jít do šokujícího vedení. Střela Kúdely se dostala k Suchému, jehož pokus gólman Romero se štěstím vytlačil na pravou tyč. Svěřenci Miroslava Soukupa se snažili hrát aktivně a nespoléhali se jen na zodpovědnou defenzívu. Štěstí zkoušel z dálky Fenin, bombu Kaloudy zablokovala obrana, přímý kop stejného hráče skončil těsně nad brankou. Argentinci měli mírnou převahu, zdaleka ale nehrozili tolik, jako v prvním vzájemném utkání v Ottawě.

Po půlhodině vybojoval míč Fenin, ale Mičola zbytečně držel míč a nepřihrál volnému Střeštíkovi. Když to Argentincům nešlo technicky, zkoušeli na rozhodčího fígle se simulováním. Po jednom z nich dostal žlutou kartu kapitán Šimůnek a česká obrana vyjma Mazucha hrála pod hrozbou vyloučení. O aktivitě českých fotbalistů svědčil i poměr střel po prvním poločase, který byl 6:2 v jejich prospěch.

Petr vychytal Moraleze

Po přestávce zahájila znovu aktivněji Argentina a po sérii narážeček se dostal sám před Petra Maxi Moralez. Maličkatého záložníka fantasticky český brankář vychytal, stejně jako z protiútoku z identické pozice Romero Kaloudu.

Češi potvrzovali, že jim spanilá cesta turnajem patřičně zvedla sebevědomí a obhájci titulu byli zaskočeni. V 60. minutě si navíc Martin Fenin pravačkou obhodil obránce a z otočky levačkou poslal míč nechytatelně do sítě.

Šokující vývoj ale vydržel jen dvě minuty, pak první hrubku na turnaji předvedla česká stoperská dvojice. Mazuch s Šimůnkem trestuhodně nechali za zády Sergia Aguera a hvězda Atlétika Madrid pohodlně podél vyběhlého Petra vyrovnala. Čeští fotbalisté znervózněli a Argentinci se snažili rozhodnout. V 70. minutě chyboval Mazuch, z deseti metrů vychytal Moraleze Petr.

Českým mladíkům ubývaly síly a Jihoameričané získávali s blížícím se závěrem převahu. Mareše vystřídal Gecov, vyčerpaného Střeštíka nahradil Pekhart. Sázka na defnzívu tenokrát nevyšla. Čtyři minuty před koncem Petr propustil u pravé tyčky střelu Maura Zarateho a Argentinci najednou vedli.

Češi na vyrovnání už neměli sílu a s turnajem se loučí ziskem stříbrné medaile. Přestože ve finále byli nyní již šestinásobnému světovému šampiónovi vyrovnaným soupeřem.

Česká republika - Argentina 1:2 (0:0)
Branky: 60. Fenin - 62. Aguero, 86. Zarate. Rozhodčí: Martinez - Jimenéz, Irmatov (všichni Šp.). ŽK: 6:4. Diváci: 19 526 (vyprodáno).
Česká republika: Petr - Kúdela, Mazúch, Šimůnek, Kubáň - Mareš (76. Gecov), Kalouda, Suchý, Mičola - Fenin, Střeštík (82. Pekhart). Trenér: Soukup.
Argentina: Roméro - Fazio, Insua, Mercádo, Banega - Sanchez, Sigali, Aguero, Moralez (90. Cabral) - Zarate, Piatti (80. Acosta). Trenér: Tocalli.

Reklama