Hlavní obsah

Terry už neměl sílu pokračovat. Bude mi chybět, říká kouč Hodgson

Londýn

Anglická Fotbalová asociace (FA) má velký díl viny na tom, že obránce John Terry ukončil reprezentační kariéru. Kouč Anglie Roy Hodgson, jehož právě FA vybrala do funkce po rezignaci Fabia Capella, konec svého klíčového obránce nese hodně těžce.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

John Terry už dres anglické reprezentace neoblékne.

Článek

„Jsem zklamaný, ale respektuju jeho rozhodnutí. Od doby, co jsem byl jmenován trenérem Anglie, jsme s Johnem měli perfektní vztah. Ukázal, že je to hráč velkého formátu nejen na trávníku. Než svoje rozhodnutí oznámil veřejnosti, měl tu slušnost mi zavolat," řekl pro BBC Hodgson, který byl do funkce jmenován v květnu 2012 a podepsal čtyřletý kontrakt.

Terry pod ním na červnovém mistrovství Evropy odehrál všechny čtyři zápasy, než Anglie vypadla ve čtvrtfinále na penalty s Itálií. „Je to neskutečný bojovník a vůdce," uvedl kouč, který před pár dny prohlásil, že s 31letým Terrym počítá i na celou kvalifikaci MS včetně šampionátu v Brazílii 2014, pokud tam mužstvo postoupí. „Je těžké ztratit hráče takových kvalit a zkušeností," posteskl si.

Spory s asociací byly neúnosné

Přestože byl Terry v červenci zbaven soudem obvinění za údajné rasistické urážky hráče QPR Antona Ferdinanda, asociace chtěla dál kauzu vyšetřovat. „Tím, že mě FA obvinila, i když jsem byl očištěn soudem, učinila moje další působení v národním týmu neudržitelným," uvedl Terry v prohlášení v neděli večer. Na pondělí si ho FA pozvala na další slyšení a kapitán Chelsea předešel dalšímu popotahování.

Milníky Terryho kariéry
3. června 2003: premiéra v anglické reprezentaci proti tehdejšímu týmu Srbska a Černé Hory
15. června 2004: po Marcelu Desaillym se stává kapitánem Chelsea
19. srpna 2006: po Davidu Beckhamovi přebírá kapitánskou pásku v národním týmu Anglie
5. února 2010: zbaven funkce kapitána Anglie trenérem Capellem poté, co se projevila nevěra s bývalou přítelkyní spoluhráče Bridgeho
19. března 2011: Capello z něj znovu dělá kapitána
21. prosince 2011: prokuratura oznámila, že bude obviněn z rasistických urážek hráče QPR Antona Ferdinanda
3. února 2012: Anglická fotbalová asociace FA ho zbavuje pásky bez vědomí italského stratéga Capella. Ten kvůli tomu o pět dní později nečekaně rezignuje
13. července 2012: Terry byl soudem zbaven obvinění
23. září 2012: oznamuje konec v reprezentaci, kde odehrál 78 zápasů a dal 6 gólů

Terry v Anglii není od února 2012 kapitánem, pásku mu rovněž sebrala FA. Kvůli tomu, že byl obviněn z rasismu a soud zasedal až v červenci po evropském šampionátu. Na to konto okamžitě rezignoval italský kouč Anglie Capello. Na mistrovství Evropy vedl Anglii s páskou Steven Gerrard a tak to i zůstalo.

„John řekl, že FA učinila jeho pozici neudržitelnou. Myslím, že po tom všem to z jeho strany bylo rozumné rozhodnutí," napsal na Twitteru bývalý anglický reprezentant Gary Lineker, dnes fotbalový expert televizní stanice BBC. „Ať si o něm myslíte cokoli, na hřišti vždy pro Anglii odvedl úplně všechno. Je to silný lídr a skvělý obránce," chválil Terryho.

Hodgson musí najít náhradu

Odborníci soudí, že Anglii čekají po odchodu Terryho těžké časy. „Hodgson to bez něj nebude mít snadné. Kvalifikaci jsme teprve začali a Roy potřebuje v týmu ty nejlepší anglické hráče. Terry jím určitě je," uvedl Jimmy Armfield, kapitán anglické reprezentace z 60. let.

„Reprezentovat Anglii a vést ji jako kapitán, to byl můj veliký sen od doby, kdy jsem jako kluk začal s fotbalem. Nyní jsem se dostal do situace, kdy jsem musel učinit rozhodnutí, které mi láme srdce. Ale bylo nevyhnutelné. Chci popřát Royovi a celému týmu v budoucnu samé úspěchy," uvedl Terry, který v národním týmu odehrál 78 zápasů. Tím posledním byl kvalifikační duel 7. září v Moldavsku, kde Anglie vyhrála 5:0.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.