Hlavní obsah

Nejprve povolal Kozáka, pak Bílek nakázal doktorům: Teď se ukažte

Praha

Poslední dva přípravné zápasy jeho tým s přehledem zvládl, Slováky i Turky porazil, přesto trenérovi české fotbalové reprezentace Michalu Bílkovi před pokračováním kvalifikace o postup na světový šampionát 2014 v Brazílii do optimální pohody něco chybí. „Zdravotní stav některých hráčů mně dělá starosti,“ přiznával při srazu v Praze, z něhož se omluvil nemocný Kolář a na který dorazil kapitán Rosický s bolestivě naraženým svalem, Gebre Selassie a Pekhart se zhmožděným kotníkem a Vydra rovněž se svalovým zraněním. Ještě že pokračování kvalifikace proti Dánsku je na programu až v pátek v Olomouci.

Foto: Marco Rosi, ČTK/AP

Útočník Lazia Libor Kozák se vysloužil dodatečnou pozvánku do reprezentace.

Článek

Teď bude na doktorech, aby se ukázali. Bílek věří, že předvedou, čeho jsou schopni, ale i tak neponechal nic náhodě a pro jistotu doplnil povolený 23 členný kádr o posledního hráče. Jak už jsme v pátek avizovali, z Lazia Řím povolal Libora Kozáka.

Nad povoláním Kozáka neváhal

„Věřím, že si i do reprezentace přinese pohodu, kterou teď prožívá v klubu. V Evropské lize i teď v neděli v Serii A v Turíně nastoupil v základní sestavě,  proti Stuttgartu se předvedl nejen třemi góly, ale i dobrým výkonem," potvrdil trenér české reprezentace Michal Bílek, že nad dodatečným povoláním Kozáka neváhal.

„Už v neděli před utkání Lazia v Turíně jsem mu volal a oznamoval mu, že ho povolávám."

Dost možná, že i místo Daniela Koláře bude muset Bílek povolat náhradníka. „Potýká se s virózou, takže jsme si stanovili středu jako poslední termín. Buď na tom bude Dan tak, že s námi do Olomouce odjede, nebo povoláme náhradníka. Variant se nabízí hned několik," nechtěl Bílek prozradit, na koho by v případě Kolářovy absence ukázal.

Rosický v péči fyzioterapeuta

Ostatní hráči by měli být do pátečního duelu s Dány v pořádku, což se týká i kapitána mužstva Tomáše Rosického.

"Na Bayernu jsme v odvetě Ligy mistrů dostal minulou středu strašného koňara a pak mě ještě dodělal Martínez. Doslova kopem kung-fu... Obě rány jsem navíc dostal do jednoho místa, takže se to pěkně sešlo... Dnes se půjdu jen vyklusat, ale mělo by to být dobré," popisoval zranění Rosický.

„Hned po příletu byl v péči fyzioterapeuta. Jeho zranění není takové, aby nemohl nastoupit," ujišťoval kouč národního týmu a nijak netají, že v pátek by na Hané rád vyrukoval k dalšímu dílu kvalifikace v podobném složení, v jakém jeho tým zvládl přípravné zápasy se Slovenskem (3:0) a Tureckem (2:0).

„Netvrdím, že sestava bude stoprocentně shodná, ale protože jsme obě utkání vyhráli, dali pět gólů, aniž bychom sami inkasovali, výrazně bych ji neměnil," přitakal trenér netající se vírou, že lékaři dají všechny zraněné hráče dohromady.

Odstřihnou Dány od postupu?

Bude to moc a moc zapotřebí, neboť olomoucké střetnutí s Dánskem bude pro další vývoj kvalifikační skupině hodně důležité.

„Soupeř už v osmi zápasech po sobě nevyhrál, takže se ocitl pod tlakem a do optimální pohody má daleko. Navíc dobře ví, že kdyby u nás přišel o tři body, rovnalo by se to jeho konci. Nám by výhra naopak výrazně pomohla," přiznával Bílek, že cítí velkou šanci, jež se jeho týmu v následujícím kvalifikačním dvojutkání v pátek s Dánskem a poté v úterý v Armenii nabízí.

"Jasně že chceme šest bodů, i když až podle průběhu zápasů budu moci říci, s jakým ziskem budeme nakonec spokojeni," nechtěl si hrát trenér na prognostika.

Reklama

Související témata: