Hlavní obsah

Spalte ho! Angličtí burani řádili, rasisticky uráželi obránce národního týmu Ferdinanda

Londýn

Část anglických fotbalových příznivců, která vyjela za mužstvem ke kvalifikačnímu duelu na půdu San Marina, si zadělala na pěkný průšvih. Někteří z nich totiž v průběhu utkání, které Angličané s přehledem vyhráli 8:0, skandovali rasistické a urážlivé nadávky na obránce Manchesteru United Ria Ferdinanda a jeho bratra Antona. „Zapalte oheň a spalte je!“ znělo podle organizace Fotbal proti rasismu v Evropě (FARE) ze sektoru anglických fanoušků.

Foto: Profimedia.cz

Zadák Manchesteru United Rio Ferdinand nechápe rasistické urážky skupiny anglických fanoušků.

Článek

Rio Ferdinand tou dobou na hřišti nebyl. I když si měl připsat první start za Anglii od roku 2011, čtyři dny před utkáním v San Marinu se z reprezentace omluvil kvůli lehkým zdravotním problémům. Potom však odletěl do Kataru, kde se v televizní stanici věnoval roli televizního experta, za což to pořádně schytal u britských novinářů.

A Ferdinand si proti sobě poštval i část anglických fanoušků. Pro jejich „výlevy" v San Marinu ale neměl pochopení. „Vždycky se najde nějaká menšina, která to zkazí všem ostatním. Škádlení od fanoušků jako hráč čekáte a dokážete to přijmout. Ale rasismus už není žádný žert. A ještě od vlastních příznivců? Wow!" nevěřícně napsal čtyřiatřicetiletý zadák Manchesteru United na sociální síti Twitter.

Zástupci organizace FARE už celou věc předali do šetření Mezinárodní fotbalové federaci FIFA. Ta přitom v minulosti již několikrát ujistila rozhodčí, že v případě jakéhokoliv rasistického chování, které se na stadiónech objeví, mohou předčasně ukončit zápas.

„Nedělejme ukvapené závěry, možná to byl opravdu jen hloupý žert. Uvidíme, jak dopadne vyšetřování," dodal s klidným tónem Rio Ferdinand, který v dresu Albionu odkopal 81 mezistátních utkání, v nichž vstřelil tři góly.

Vedle anglických fanoušků FARE hlásí xenofobní incidenty také z dalších dějišť kvalifikačních zápasů o postup na MS 2014 - Chorvatska a Polska.

Reklama

Související témata: