Hlavní obsah

Suchému změna parťáka problém dělat nebude. Vždyť on i Mazuch patří mezi Dovalilovy děti

Valletta

Zase bude měnit parťáka. Tomáš Sivok dostal v pátečním duelu s Maltou druhou žlutou kartu, takže do Bulůharska k úternímu poslednímu duelu ztracené kvalifikace o postup do Brazílie už ani nepoletí. Sebere se a z Malty se vrátí rovnou do Turecka. Pro Marka Suchého trochu problém, neboť si bude muset ve stoperské dvojici zvykat na nového spoluhráče. Na Procházku nebo Mazucha, protože trenér Pešice ještě rozhodnutý není.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Marek Suchý ve vzdušném souboji s Michaelem Mifsudem z Malty.

Článek

Ve dvojici se Sivokem jste měli role jasně rozdělené. On dirigent, vůdce, řvoun, který obranu usměrňoval a řídil. Jak to bude, když proti Bulharům nastoupíte po boku s Mazuchem?

Odehráli jsme toho spolu hodně v jedenadvacítce, takže se dobře známe a vůbec žádný problém by to pro nás nepředstavovalo. Naopak, bylo by příjemné nastoupit zase spolu. Ale o tom rozhoduje trenér...

Ten už naznačil, že by si chtěl právě vás dva vyzkoušet...

Alespoň by to pro Ondru nebyla taková změna, jako když jsem v áčku začínal já a musel si na nové spoluhráče zvykat.

Takže byste ho řídit a dirigoval?

To vůbec. Zatímco Sivok je ve stoperské dvojici vůdce, s Ondrou se snažíme mluvit oba, protože komunikace je strašně důležitá. Ale nikoli tak, že by jeden řval víc a druhý méně, protože jsme prostě jiní než Tomáš. Ani jeden z nás není není hráčem, který by devadesát minut nezavřel pusu.

Do reprezentačního áčka nahlíží čím dál tím víc hráčů z bývalé jedenadvacítky. Znamená to, že nastal čas Dovalilových dětí a že teď bude na nich, aby převzali štafetu?

Bylo by to hezké, ale až čas ukáže. Teď jsme rádi, že se v áčku postupně scházíme, protože cílem nás všech bylo, abychom dostali šanci. Konkurence ale panuje veliká, takže uvidíme, jak se dokážeme prosadit.

Postupně už se prosazujete. Na dvojzápas s Maltou a Bulharskem vás pozval trenér Pešice hned osm... I to vám přece musí pomáhat.

Jasně. Známe se, víme o sobě všechno. Na place i mimo hřiště. Přitom zavzpomínáme na mládežnické časy, na jednadvacítku a evropský šampionát v Dánsku, na výsledky, jichž jsme dosahovali.

Teď bude ovšem na vás, abyste se patřičnými výsledky prezentovali i v seniorské reprezentaci. Myslíte, že má vaše generace kvality a předpoklady k tomu, aby byla stejně úspěšná, jako generace kolem Petra Čecha, jež skončila na ME do 21 let nejprve druhá a pak ho dokonce i vyhrála, aby pak stejně pokračovala i mezi seniory?

Tehdy to byli samí vynikající fotbalisté, kteří se prosadili ve špičkových evropských klubech, ale jejich příklad je pro nás všechny určitě inspirující. Je nám všem kolem pětadvaceti, takže se můžeme dál fotbalově vyvíjet, abychom dosáhli podobných úspěchů, jako naši předchůdci. Příklad máme před očima a chtěli bychom proto dosáhnout něčeho podobného.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.