Hlavní obsah

VIDEO: Už žádný neuznaný gól. Rozhodčím pomůže technologie na brankové čáře

Cáchy

Už se nebude diskutovat o tom, jestli fotbalový míč celým objemem přešel brankovou čáru, nebo nikoliv. Na blížícím se mistrovství světa ve fotbale nasadí Mezinárodní federace FIFA novou videotechnologii, za jejíž pomoci bude monitorovat brankovou čáru. Rozhodčím se poté na hodinkách zobrazí, jestli útočící tým skutečně dosáhl gólu. V Brazílii by tak mělo ubýt sporů o regulérnost vstřelené branky.

Technologie sledování brankové čáry pomůže rozhodčím odhalit sporné gólové situace.Video: Reuters

 
Článek

Celý systém se skládá ze 14 kamer, sedmi na každé straně, které budou umístěny na jednotlivých stadiónech. Za pomoci technologie sledování míče ve 3D mohou stanovit polohu balónu a odhalit, zda celým svým objemem přešel brankovou čáru. Pokud se tak stane, monitorovací zařízení uvnitř míče vyšle signál do hodinek hlavního arbitra, který bude mít jistotu, že šlo o regulérní gól.

Technologie monitorování míče na brankové čáře už FIFA vyzkoušela na mistrovství světa klubů. Poslední detaily před blížícím se šampionátem se ladily v německých městech Cáchy, Düsseldorf a Gelsenkirchen. Právě u našich západních sousedů už podobný systém využívají v Německém poháru. Videotechnologie ve finálovém utkání pomohla objasnit situaci, kdy se zdálo, že Dortmund vstřelil regulérní gól. Jenže branka nakonec nebyla uznána a Bayern se radoval z vítězství 2:0.

FIFA přehodnotila své stanovisko k videu po minulém MS v Jihoafrické republice, kde rozhodčí neuznali regulérní gól Franka Lamparda v zápase proti Německu. Technologie se však zaměří pouze na brankovou čáru. Další sporné situace jako ofsajdy, hra rukou nebo fauly v pokutovém území FIFA dál tvrdošíjně odmítá řešit pomocí moderní techniky a věří v korektní posouzení svých rozhodčích.

Reklama