Hlavní obsah

Brazílie pláče nad Neymarem, ale lékaři tvrdí: Kariéra ohrožena není. Na vozíku mířil za týmem

Fortaleza/Praha

Celá Brazílie pláče nad zraněním jejího miláčka Neymara. Úder kolenem kolumbijského obránce Juana Camila Zúňigy mu zlomil bederní obratel a ze hry ho vyřadil minimálně na měsíc. Lékaři se však už dívají dopředu a shodují se, že jeho kariéra ohrožena není, jak uvádí list O Globo.

Foto: Renata Brito, ČTK/AP

Brazilští fanoušci před nemocnicí Sao Carlos ve Fortaleze, kde leží Neymar.

Článek

Ke zranění došlo v 87. minutě čtvrtfinálového souboje fotbalového mistrovství světa, kdy se Neymar téměř zastavil, aby si zpracoval míč na prsou. V tu chvíli do něho téměř v plné rychlosti a ve výskoku vrazil Juan Camilo Zúňiga a pravým kolenem mu zasáhl bederní páteř. Neymar padl a musel být po základním ošetření převezen do nemocnice ve Fortaleze. „Křičel bolestí. Bylo to hrozné," řekl listu O Globo stoper David Luiz, který u něho byl mezi prvními. „Bylo mi jasné, že je moc zle a bude muset střídat," dodal.

Neymar utrpěl zlomeninu v oblasti třetího bederního obratle. „Nejhorší na tom je nesnesitelná bolest, jinak nejde o zranění, které by ohrozilo jeho kariéru," cituje O Globo specialistu na intenzivní léčbu a traumatologii Jose Moreno Ribamara. „Neymar se mohl pohybovat v tu chvíli rychlostí okolo šesti kilometrů za hodinu a téměř se zastavil. Protihráčova rychlost musela být více než dvojnásobná, spíš vyšší. Náraz byl proto hodně prudký. K takovým zraněním, při změně pohybu, rychlosti a směru, při nichž dojde k nárazu, dochází často u extrémních sportů," dodal Moreno Ribamara.

Může chodit i sedět

Ortopedický chirurg z Národním ústavu traumatologie a ortopedie Renato Teixeira k tomu řekl: „Není to vážné zranění, ale teď samozřejmě bude čtyři až šest týdnů mimo hru. Zažil jsem mnohem vážnější zranění, způsobená nárazem, a neměla vážné následky. Teď musí být v naprostém klidu, dostane speciální krunýř na záda i hruď, který ho ale nebude tolik omezovat, a bude brát tišící léky. Může chodit i sedět. V této části bederní páteře jsou nervová zakončení. Ochrnutí ani jiné vážné následky nehrozí, protože nedošlo k  destrukci obratle ani jeho vychýlení, ale jen k prasknutí. "

Podobný názor má i prezident brazilské Spinologické společnosti Carlos Henrique Ribeiro: „Nejhorší je ta nesnesitelná bolest, ale od té mu bude pomoženo. Dostane tišící a protizánětlivé léky. Jeho kariéra není ohrožena. Nebudu říkat v tuto chvíli jakýkoliv termín, to by bylo neodpovědné, ale určitě se vrátí zpět a bude zase vynikající."

Neymar už se připojil k týmu. Musel však použít invalidní vozík a do tréninkového centra po přeletu nejel autobusem. Musel cestovat sanitkou.

Reklama