Hlavní obsah

Ruský zmar při penaltách: Smolov vyhořel s Panenkou. Dejte hlavy nahoru, vzkázal týmu Putin

Soči/Praha

Chtěl si zahrát na Antonína Panenku. Jenže dloubák doprostřed branky, kterým československá legenda rozhodla penaltový rozstřel s Němci ve finále ME 1976, Rusu Smolovovi vůbec nevyšel. Míč mu sjel, brankář Subašič ho lehce lapil. I kvůli útočníkově selhání v úvodní sérii opanovali pokutové kopy Chorvati, kteří slaví postup do semifinále MS. Sobotní čtvrtfinále skončilo po prodloužení 2:2.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Chorvat Ivan Rakitič proměňuje rozhodující penaltu proti Rusku. Brankář Igor Akinfejev letěl na druhou stranu než míč.

Článek

„Nikoho jsem se nedoprošoval, aby šel kopat. Šli ti, kteří se na to cítili. Bohužel dva kluci nedali, jsme venku," litoval ruský trenér Stanislav Čerčesov. Smolova poslal na hřiště v 67. minutě, překvapivě stáhl ze hry autora vedoucí branky Čeryševa. Smolovovi se příliš nedařilo, přesto byl mezi „penaltovou" pěticí.

„Mám mnoho nedostatků. Pravděpodobně více vad než dobrých vlastnosti. Nikdy ale nelituji svých rozhodnutí. Smolov věděl, že jeho výkon nebyl ideální, chtěl to zlomit při penaltách," uvedl Čerčesov.

Druhým ruským smolařem se stal Mario Fernandez, který se během čtvrthodiny proměnil z hrdiny na psance. Ve 115. minutě se pověsil do vzduchu, hlavou málem protrhnul síť. Stadión v Soči málem spadnul. V ten moment byl rodilý Brazilec pro Rusy nejmilovanější osobou. Muž, kterému před dvěma lety udělil prezident Putin ruské občanství, vyrovnal čtvrtfinálové drama s Chorvatskem na 2:2. Jenže v penaltovém rozstřelu selhal, vypálil vedle.

Na účet Brazilce, který prožíval osobní sportovní tragédii, se bavila spousta neruských přispěvatelů na sociálních sítích. Nejčastěji ve stylu Fernandez - nejkratší poskytnuté občanství v ruské historii.

„U Fernandeze platí to samé, co u Smolova. Chtěl jít, věřil si. Penaltu už nedala spousta lepších hráčů," podotkl Čerčesov, který byl na svůj tým pyšný. S favorizovanými Chorvaty překvapivě držel krok, byť herní kvalita byla přece jen na jejich straně.

„Zasloužili jsme si víc. Ale tohle mužstvo neřeklo poslední slovo," prohlásil ruský trenér, který po zápase mluvil s prezidentem Putinem. „Mluvili jsme několik minut. Blahopřál nám k vynikajícímu výkonu, k výborné reprezentaci Ruska na šampionátu. Řekl, ať dáme hlavy nahoru," prozradil Čerčesov.

Reklama

Související témata: