Hlavní obsah

Vrba: I mě Rusové překvapili. Nečekal jsem, že dojdou tak daleko

Praha

Půl roku vedl Machačkalu v ruské první lize. Trenér plzeňské Viktorie Pavel Vrba před mistrovstvím světa dobře věděl, že ruská reprezentace kvalitu má. Navzdory pesimistickým hlasům. Nicméně i on je překvapený, že svěřenci Stanislava Čerčesova došli až do čtvrtfinále. V něm nezvládli penaltový rozstřel, v semifinále jsou na jejich úkor Chorvaté (2:2 po prodl., 4:3 po penaltách).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba.

Článek

„Zápas s Chorvaty měl všechno. Jednou byli nahoře Rusové, potom zase soupeř. Nakonec rozhodly penalty. Rusové jsou asi smutní, ale myslím, že postupem mezi osm nejlepších všechny překvapili. Před šampionátem se psalo, jak jsou hrozní, v přípravě spíš prohrávali. Nakonec mohli být v semifinále," říká Vrba.

Domácí tým byl největším outsiderem turnaje, na žebříčku FIFA stál nejníž ze všech 32 účastníků (70. příčka). Šampionát ale rozjel pětigólovou smrští se Saúdskou Arábií, jeho výkonnost rostla. Skončil těsně před branami semifinále.

„Kromě duelů se slabšími celky, Saúdy a Egyptem, ve kterých dominovali, se Rusové v ostatních zápasech zaměřili na důslednou obranu a na brejky. Tento způsob hry jim vyhovoval. V osmifinále je Španělé mačkali, přešli přes ně díky zarputilosti. Ale tak to někdy bývá," podotkl Vrba.

„Musím přiznat, že i mě Rusové překvapili, kam došli. Ale ukázalo se, že ruská liga není špatná soutěž. Až na Čeryševa, který působí ve Villarrealu, byli na turnaji hráči z ruských klubů," dodal kouč českého mistra.

Podceňovaný celek prý čerpal energii a motivaci z typického ruského povahového rysu: hrdosti. „Oni jsou hrdí, že jsou Rusové. Drží strašně při sobě. Jejich národ toho v historii zažil hodně, sport bere jako možnost ukázat se světu a sdělit mu: my jsme silní Rusové. Dokážeme všem, že jsme dobří. Myslím, že se jim to víc, než povedlo," podotkl Vrba.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.