Hlavní obsah

Nezasloužili jsme si, abyste do nás kopali, měl po výhře nad Skoty navrch kouč Kozák

Trnava/Praha

Slováci vstali z mrtvých. A v pravý čas, neboť na rozdíl od české fotbalové reprezentace se třígólovou výhrou nad Skotskem znovu přihlásili do postupové hry o světový šampionát v Rusku, i když ve skupině F trůní dál na předposlední příčce a na vedoucí Angličany ztrácí čtyři body. „Takovýmto způsobem hraje jen vyzrálé mužstvo,“ liboval si kouč slovenské reprezentace Ján Kozák nejen nad body a třemi vstřelenými brankami, ale i nad odpovědí, kterou jeho svěřenci dali kritikům.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovák Róbert Mak slaví se spoluhráči gól proti Skotsku.

Článek

Deptali je a kritizovali, to se ví. Na evropském šampionátu ve Francii se Slovensko probojovalo do osmifinále, takže namlsaní fanoušci a novináři čekali i rázný vstup do kvalifikace o postup na MS 2018 v Rusku.

Držme spolu, opakoval trenér

Namísto toho přišlo vystřízlivění. Čtyři zápasy bez výhry, rekordních 423 minut bez vstřeleného gólu, v kvalifikační skupině prohry s Anglií i Slovinskem. Na Kozákův výběr se snesla tvrdá kritika, což pochopitelně vznětlivému trenérovi nebylo po chuti.

„Mockrát jsem v minulosti řekl, že jsme malá země a pokud chceme být úspěšní, musíme držet při sobě a navzájem si pomáhat. Uznávám, některé věci jsme si zapříčinili sami, ale jít až na hranu? Kopat do nás? A kopat do všech bez výjimky? To rozhodně dobré nebylo a věci neprospělo. Zvláště, když chlapci za dobu mého působení u reprezentace všechny zápasy odmakali," měl po výhře nad Skotskem trenér Kozák samozřejmě navrch.

I hráči se přidávali. „Některá slova, která jsme si o sobě přečetli, pěkná nebyla. A nezasloužili jsme si je. Vždyť v minulé kvalifikaci jsme poprvé v historii postoupili na EURO. Na každou reprezentaci přijde krize, do níž jsme se po mistrovství Evropy dostali i my, ale snažíme se z ní dostat. A média nám v tom moc nepomáhají," přisadil si i střelec dvou branek do skotské sítě Róbert Mak, který se stal rázem slovenským hrdinou.

Tři body představovaly nutnost

Vítězství nad Strachanovým týmem bylo pro Slováky nutností, protože už před začátkem kvalifikace někdejší federální souputníci kalkulovali s tím, že právě mezi nimi a Skoty se rozhodne o tom, kdo ve skupině obsadí druhou příčku. Jenže z hlubin zapomnění se najednou vynořilo a do postupové hry se přihlásilo najednou Slovinsko, které Slováky doma porazilo a s Anglií uhrálo v úterý bezbrankovou remízu.

„Potřebovali jsme nad Ostrovany vyhrát, což jsme svedli, jenže teď budeme potřebovat vyhrávat v každém utkání. Teď na podzim doma s Litvou a pak na jaře na Maltě, což nebude jednoduché, protože v dnešním fotbale není jednoduchý žádný zápas a soupeř. Až tato dvě utkání zvládneme, budeme uvažovat co dál," nepropadal slovenský trenér Kozák euforii a nemaloval vzdušné zámky, protože si uvědomoval, jak je cesta na mistrovství světa v Rusku dál zarubaná.

Přitom rošády, které v sestavě v porovnání se sobotním zápasem ve Slovinsku, mu dokonale vyšly. Udělal jich šest, přičemž některé byly dost překvapivé. Nenastoupili Švento, Hrošovský a Pauschek působící v české lize, kromě Škrtela, s jehož startem se po vypršení trestu samo sebou počítalo, se v základní jedenáctce objevili Sabo, Holúbek, kapitán jednadvacítky Škriniar, Nemec a plzeňský Ďuriš.

„Volil jsem kreativnější a útočnější typy hráčů a ti si vedli tak, jak hraje skutečně zralé mužstvo," chválil své svěřence po trnavské výhře Ján Kozák.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.