Hlavní obsah

Do Česka podruhé přijeli chudí fotbalisté z Nairobi

PRAHA

Do České republiky podruhé zavítali mladí fotbalisté z chudinských čtvrtí v Nairobi. Osmička keňských hráčů sehraje v tuzemsku během třítýdenního pobytu, jehož patronem je reprezentační bek Tomáš Ujfaluši, několik turnajů, navíc bude navazovat kontakty se svými vrstevníky v českých školách.

Článek

Záštity nad aktivitou se již potřetí chopil Robin Ujfaluši, koordinátor projektu Fotbal pro rozvoj a bratranec slavnějšího fotbalového obránce, tentokrát ve spolupráci s Keňanem Georgem Ndirituem z organizace MYSA. "Projekt se už pomalu stává tradicí. Letos přijeli mladí fotbalisté podruhé, ovšem loni to byl jiný tým," řekl na páteční tiskové konferenci v Praze Ujfaluši, který se specializuje na pomoc v subsaharské Africe.

Mladí Keňané přiletěli do Čech ve čtvrtek a už v pátek se vypravili do jedné z pražských škol, kde se s českými dětmi navzájem seznamovali s odlišnou kulturou.

Třetí konfrontace s africkým fotbalem

V sobotu se pak chudí Afričané představí na charitativním turnaji v Praze na Františku. Toho se mimo jiné zúčastní tým bezdomovců SANANIM, výběr fotbalového svazu nebo družstvo Česko proti chudobě, jehož dres oblékne i Tomáš Ujfaluši. "Pro mě to bude třetí konfrontace s africkým fotbalem a doufám, že konečně vítězná," připomněl s úsměvem obránce italské Fiorentiny porážku národního týmu s Ghanou na MS v Německu.

"Rád bych se taky do Nairobi podíval na vlastní oči. Letos o prázdninách už to nestihnu, příští rok budeme na mistrovství Evropy, tak snad v roce 2009. Ale sám bych si tam teda netroufl," smál se dobře naladěný Ujfaluši, který spolu s bratrancem také předal mladým Afričanům kompletní fotbalové vybavení.

Součástí pobytu hráčů z nairobských slumů bude i charitativní koncert, výprava poté odcestuje na pouť několika českými městy, kde sehraje další turnaje. Zpět do Keni odletí po návratu do Prahy 3. července.

Reklama