Hlavní obsah

FIFA chce podrobné prohlídky srdce všech špičkových fotbalistů

ŽENEVA

Pravidelné prohlídky zaměřené na srdce nejen pro reprezentanty, ale pro všechny špičkové hráče; k takovému opatření chce sáhnout mezinárodní federace FIFA po sérii úmrtí fotbalových profesionálů. Dva dny po úmrtí španělského reprezentanta Antonia Puerty ze Sevilly to oznámil vedoucí lékařského odboru FIFA Jiří Dvořák.

Článek

Podle Dvořáka se federace chce zaměřit na podrobná vyšetření srdce pod zátěží, zajímat se ale bude i o genetické dispozice hráčů k takovým onemocněním. Proto budou muset hráči odpovídat i na otázky o zdravotním stavu svých rodičů a příbuzných. Výsledkem by měla být v první fázi analýza, která určí nejčastější problémy, které hráči se srdcem mají.

FIFA už podobná opatření vyzkoušela před MS 2006 v Německu, nyní je chce zavést i ve všech národních ligách a řadě dalších soutěží. "Počet úmrtí ve fotbale není o nic vyšší než v jakémkoli jiném sportu. Fotbal je prostě nejrozšířenější a nejpopulárnější sport na světě, proto je jich tolik a je jim věnována taková pozornost," vysvětlil v rozhovoru pro agenturu AP Dvořák. "Fotbal hraje nebo sleduje prostě mnohem víc lidí než dejme tomu windsurfing," dodal český expert žijící ve Švýcarsku.

Prohlídky byly navrhovány už v roce 2003 

Podle jeho slov každý rok zabijí problémy se srdcem na tisíc sportovců po celém světě, jak mezi profesionály, tak mezi rekreačními sportovci. "Většina z nich zemře na blíže nespecifikované vrozené nemoci srdce. Není to nic nezvyklého, kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastějším zabijákem i ve společnosti vůbec," prohlásil Dvořák, podle nějž nemají úmrtí souvislost ani s konkrétním regionem.

Za poslední týden zemřeli tři mladí hráči. Smutnou sérii začal minulý týden teprve šestnáctiletý anglický talent Anton Reid z třetiligového Wallsalu, potom zemřel dvaadvacetiletý Španěl Puerta a černý týden ve středu završil Zambijec Chaswe Nsofwa, který zkolaboval při tréninku druholigového izraelského týmu Hapoel Ber Ševa. Poslední dva zemřeli poté, co podstoupili významnou zátěž za vysokých teplot.

Navrhovaná opatření nejsou první iniciativou fotbalové federace. Už v roce 2003 po smrti Kamerunce Marka-Viviena Foeho navrhl mluvčí FIFA Andreas Herren mnohem podrobnější prohlídky hráčů, zahrnující i elektrokardiogramy a echokardiogramy srdce. Z tohoto návrhu nakonec vzešly prohlídky hráčů před loňským MS.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články