Hlavní obsah

FIFA vyzkouší brankové rozhodčí až v příštím roce

CURYCH

Mezinárodní fotbalová federace FIFA odložila na příští rok experiment s brankovými rozhodčími, které hodlala nasadit do hry už na prosincovém mistrovství světa klubů v Japonsku. Dva noví muži na hřišti mají podle představ funkcionářů hlídat dění v pokutovém území, FIFA je však vyzkouší až na MS juniorek do 17, nebo do 20 let.

Článek

Po pondělním jednání výkonného výboru v Curychu to oznámil předseda FIFA Sepp Blatter. Na prosincovém japonském turnaji přesto sudím jedna novinka pomůže: hrát se bude míčem se zabudovaným mikročipem, který rozhodčímu sám ohlásí překročení brankové čáry.

FIFA v pondělí rovněž rozhodla, že hráčská práva fotbalistů nemůže vlastnit nikdo jiný než kluby. Právě částečné vlastnictví hráčských práv třetí stranou, soukromou společností, loni značně zkomplikovalo příchod argentinského útočníka Carlose Teveze do anglického West Hamu. Podle agentury Reuters je přitom takováto praxe v jihoamerickém fotbalu zcela běžná.

Vedení světového fotbalu zakázalo i kupování licencí ve vyšších soutěžích. To bylo reakcí na případ ze Španělska, kde si letos klub ze čtvrté ligy koupil místo v druhé nejvyšší soutěži.

Reklama