Hlavní obsah

Kaká je nejlepším fotbalistou světa v anketě FIFA

CURYCH

Brazilec Kaká z AC Milán byl v Curychu vyhlášen nejlepším světovým fotbalistou v anketě FIFA, v níž hlasovali reprezentační trenéři a kapitáni národních týmů ze 165 zemí světa, Kaká od nich získal celkem 1047 hlasů. Na dalších místech skončili Argentinec Lionel Messi z Barcelony, jenž obdržel 504 hlasů a Portugalec Cristiano Ronaldo z Manchesteru United s 426 hlasy.

Článek

Pětadvacetiletý brazilský ofenzivní záložník Kaká zkompletoval svou sbírku individuálních trofejí. Letos vyhrál i u novinářů, kteří mu přidělili Zlatý míč magazínu France Football, i u fanoušků v hlasování časopisu World Soccer. Na trůnu vystřídal Itala Fabia Cannavara. I trofej pro nejlepší fotbalistku putuje do Brazílie, nejvíc hlasů nasbírala stejně jako loni Marta.

Kaká vyhrál anketu FIFA jako pátý Brazilec v historii. "Byl to báječný rok. Nejlepší bylo samozřejmě vítězství v Lize mistrů," řekl. Na vyhlášení do curyšské opery dorazil z Japonska, kde v neděli pomohl Milánu vyhrát klubové mistrovství světa. "Je to pro mě speciální chvíle. Mým snem vždy bylo hrát za Sao Paulo a zahrát si alespoň jeden zápas za Brazílii. Ale Bible říká: Bůh ti může dát víc, než o co ho požádáš," ocitovala slova vítěze ankety stránka BBC.

Kaká, jenž pomohl Milánu k triumfu v Lize mistrů a byl nejlepším střelcem soutěže, si získal sympatie i u obou českých hlasujících. Na první místo ho zařadili kapitán Tomáš Rosický i reprezentační trenér Karel Brückner, u něhož se za Brazilcem seřadili útočník Chelsea Didier Drogba z Pobřeží slonoviny a Ital Andrea Pirlo z AC Milán.

Mezi 29 hvězdami, z nichž mohli hlasující vybírat, byl i český brankář Petr Čech. Brückner a Rosický mu podle regulí ankety svůj hlas dát nemohli.

Cenu fair play získala Barcelona

Před ním se objevil na pódiu jeho legendární krajan Pelé, kterému šéf FIFA Joseph Blatter předal Prezidentovu cenu za mimořádný přínos fotbalu. Cenu fair play získala FC Barcelona, jejíž vedení odmítlo lukrativní sponzorské smlouvy a na dresy hráčů místo loga některé z bohatých firem umístilo zdarma znak UNICEF. Navíc španělský klub věnoval 7,5 miliónu eur na boj s nemocí AIDS v projektech dětského fondu OSN.

Oceněni byli také nejlepší hráči letošních světových šampionátů pořádaných FIFA. Za šampionát hráčů do 20 let v Kanadě si trofej odnesl argentinský talent Sergio Agüero, jehož branka pomohla k finálové výhře nad českými mladíky 2:1. Diplom pro nejlepšího hráče MS sedmnáctiletých převzal Němec Toni Kroos a Brazilec Buru byl vyhlášen nejlepším hráčem šampionátu v plážovém fotbale.

Výsledky asociace FIFA o fotbalistu roku 2007:
Muži: 1. Kaká (Braz./AC Milán) 1047 bodů, 2. Messi (Arg./Barcelona) 504, 3. Cristiano Ronaldo (Portug./Manchester United) 426, 4. Drogba (Pobř. slon./Chelsea) 209, 5. Ronaldinho (Braz./Barcelona) 109, 6. Gerrard (Angl./Liverpool) 68, 7. Pirlo (It./AC Milán) 57, 8. Henry (Fr./Barcelona) 54, 9. Cannavaro (It./Real Madrid) 47, 10. Buffon (It./Juventus Turín) 31.
Ženy: 1. Marta (Braz.) 988, 2. Prinzová (Něm.) 507, 3. Cristiane (Braz.) 150.

Reklama