Hlavní obsah

Žižkov porazil ve finále fotbalového Fortuna Víkendu šampiónů Spartu

PRAHA

Vítězem halového turnaje Fortuna Víkend šampiónů se stala Viktoria Žižkov, když ve finále dokázala porazit pražskou Spartu 7:4 a získala prémii půl miliónu korun. Poražený finalista si odnese polovinu z této sumy. Třetí příčku obsadili hráči slovenské Žiliny, pomyslná bramborová medaile patří pražským Bohemians, kteří obhajovali loňské prvenství. Podzimní ligový mistr, Slavia Praha, skončil na turnaji na posledním, osmém místě.

Článek

Finálové utkání se stalo pražskou záležitostí. Proti sobě nastoupily týmy Sparty Praha a Viktorie Žižkov. První branku vstřelila Sparta. Ve druhé minutě Kolář přihrál Sylvestremu a ten se nemýlil. Ve 4. minutě to již bylo o dvě branky, nádherně se trefil Petržela. Žižkovští snížili o minutu později zásluhou Kaloda a o další minutu již bylo zásluhou Novotného vyrovnáno.

O obrat se v 10. minutě postaral Švancara, když si ve vápně poradil s Kiselem a nekompromisně skóroval. Na 4:2 pro Žižkov zvyšoval o tři minuty později Demjan. Za Spartu snížil v 18. minutě Holenda, o vyrovnání se postaral Krob pět minut před koncem. Žižkovští se ale nepoložili, vedení na jejich stranu přehoupl ve 26. minutě Kučera. Ke konci fotbalisté Žižkova přidali ještě dvě branky, ve finále turnaje Fortuna Víkend šampiónů zvítězili 7:4 a radovali se z finanční prémie půl miliónu korun.

Souboj o bronz vyhrála Žilina

V zápase poražených semifinalistů se setkaly týmy Bohemians 1905 a MŠK Žilina. Úvodní branku vstřelil Jež a poslal tak Žilinu do vedení. To vyburcovalo fanoušky Klokanů, kteří začali vydatně povzbuzovat a hnát svůj tým za vyrovnáním. Pražané se tlačili do zakončení, gólově se však neprosadili. Naopak dvakrát udeřilo na druhé straně. Na 3:0 postupně zvýšili Lietava a Belák v 11., respektive ve 14. minutě.

Na čtyřbrankový rozdíl upravil Jež a o vítězi se zdálo být rozhodnuto, navíc ve 20. minutě již na  5:0 zvyšoval Štyvár. Až poté se prosadili i hráči Bohemians, ve 21. minutě se trefil Marek. Žilina však opět zvýšila svůj náskok a šestý gól přidal Pečalko. Bohemians se pak již dvěma zásahy podařilo pouze zmírnit porážku na konečných 6:3 pro slovenský tým, který se tak umístil na třetím místě a připsal si prémii 150 000 korun, Pražané pak získali o 50 tisíc méně.

Teplice zvítězily v boji o páté místo

V zápase o páté místo se utkaly celky FC Viktoria Plzeň a FK Teplice. První gól dal ve třetí minutě plzeňský Šimr. Viktoria však dlouho ve vedení nebyla. Vyrovnání přinesla 6. minuta a skórující Štohanzl. Na další branku museli diváci čekat celou čtvrt hodinu. Teplice poslal do vedení střelou z pravé strany Mareš. Severočeši byli poté aktivnějším týmem a další branky nepřidali jen díky výborně chytajícímu brankáři Plzně Krbečkovi. Další gól již nepadl a z pátého místa na turnaji se tak radovaly Teplice.

Podzimní mistr Slavia skončil poslední

V souboji o sedmou příčku na zimním halovém turnaji Fortuna Víkend šampiónů se utkaly týmy Slavie Praha a slovenského MFK Ružomberoku. Sešívaným se tak stejně jako v loňském roce nepodařilo postoupit ze skupiny. Ve svém posledním vystoupení na druhém ročníku divácky velice atraktivního turnaje navíc prohráli 2:3 a obsadili poslední, 8. příčku.

Pražané bez řady svých opor vstoupili do utkání velmi aktivně a již ve čtvrté minutě vedli zásluhou Kovaříka a Costy 2:0. Hráči Ružomberoku si o tři minuty později vypracovali dvě slibné příležitosti. Při první ještě dokázal brazilec Costa zachránit, pár vteřin nato se však Slovákům podařilo zásluhou Kucky snížit.

<tbody><tr class="invert"><td><a href="http://fotbal.sport.cz/clanek/122896-poslednim-semifinalistou-na-vikendu-sampionu-jsou-klokani.html">Sobotní dění na turnaji najdete ZDE:</a></td></tr></tbody>

V týmu Ružomberoku se představil také Jiří Novotný, bývalý český reprezentant a hráč Sparty Praha. Ve třetí minutě druhé půle se do šance dostal slávista Gaúcho, jeho střela šla těsně vedle. Dorážka se pak nepodařila jeho spoluhráči Kovaříkovi. V 6. minutě vyrovnal na 2:2 z pokutového kopu Bakoš. O dokonalý obrat v zápase se postaral Siva, když ve 12. minutě upravil na 3:2 pro slovenský tým.

Prvním finalistou je Viktoria Žižkov

Ve druhém nedělním utkání se v boji o finále představili FK Viktoria Žižkov a Bohemians 1905. Fanoušci vršovického týmu, kterých v Sazka aréně bylo opravdu hodně, si radostně zakřičeli gól už po třech minutách hry, trefil se Adam. Padesát vteřin na to, však Žižkov vyrovnal na 1:1, postaral se o to Kalod. Skóre se opět měnilo hned v páté minutě, to brankář Klokanů Radek Sňozík vystřelil ještě ze své poloviny hřiště a na jeho pokus gólman Viktorie Kolář nestačil. Na 2:2 vyrovnal svým druhým zásahem v 8. minutě Kalod. Do vedení  poslal Bohemians ve 20. minutě Kropík. Hráčům Viktorie se však podařilo znovu vyrovnat, ve 24. minutě se trefil Stracený. V normální hrací době již branka nepadla a tak se rozhodovalo při penaltách. Rozhodující pokus neproměnil Bartek a Žižkov postoupil do finále.

Ve finále doplní Žižkov pražská Sparta

Druhé semifinále svedlo dohromady týmy AC Sparta Praha a MŠK Žilina. Slovenský tým byl od začátku aktivnější a vytvořil si více šancí, vynikající brankář Kozáčik však Spartu mnohokrát podržel. První branku tak vsítili Pražené, po akci Sylvestreho se ve 13. minutě přesně trefil Holenda. Ve druhém poločase se vývoj utkání otočil, sparťané se tlačili před branku Žiliny a vytvářeli si gólové příležitosti. Na dvoubrankový rozdíl zvyšoval ve 20. minutě Petržela. Za mohutného povzbuzování letenských fanoušků upravil na konečných 3:0 Ondřej Kúdela. Ve finále se tak střetnou pražské týmy Viktorie Žižkov a Sparty.

<tbody><tr class="invert"><td><strong>FINÁLE</strong></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>AC Sparta Praha - FK Viktoria Žižkov 4:7</strong> (2. Sylvestre, 4. Petržela, 18. Holenda, 25. Krob - 5. a 29. Kalod, 6. a 30.Novotný, 10. Švancara, 13. Demjan, 26. Kučera).</td></tr><tr class="invert"><td>Semifinále</td></tr><tr class="highlight"><td><strong>FK Viktoria Žižkov - Bohemians 1905 4:3 na pen.</strong> (4. a 8. Kalod, 24. Stracený, rozhodující penalta Bukač - 3. Adam, 5. Sňozík, 20. Kropík).</td></tr><tr class="highlight"><td><strong>AC Sparta Praha - MŠK Žilina 3:0</strong> (13. Holenda, 20. Petržela, 28. Kúdela).</td></tr><tr class="invert"><td>O 3. místo</td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Bohemians 1905 - MŠK Žilina 3:6</strong> (21. Marek, 27. Růžička, 29. Polodna - 2. a 18. Jež, 11. Lietava, 14. Belák, 20. Štyvar, 22. Pečalko).</td></tr><tr class="invert"><td>O 5. místo</td></tr><tr class="highlight"><td><strong>FC Viktoria Plzeň - FK Teplice 1:2</strong> (3. Šimr - 6. Štohanzl, 21. Mareš).</td></tr><tr class="invert"><td>O 7. místo</td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Slavia Praha - MFK Ružomberok 2:3</strong> (3. Kovařík, 4. Costa - 7. Kucka, 21. Bakoš z pen., 27. Siva).</td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: