Hlavní obsah

Slavii se povedl vstup do Tipsport ligy, Budějovice zdolala 2:0

PRAHA

Vítězně zahájili fotbalisté Slavie své účinkování v zimní Tipsport lize. Podzimní mistr ve čtvrtek zdolal České Budějovice 2:0 a o skóre se posunul do čela ve skupiny A. Vítěznou branku kvalitního duelu na umělé trávě v Edenu vstřelila nová posila David Střihavka.

Článek

Slávisté představili všechny nové tváře s výjimkou útočníka Jana Blažka, který začal kvůli viróze trénovat později. Zápas nabídl rušný fotbal s mnoha šancemi na obou stranách, ale v koncovce byl jistější favorit. Už po sedmi minutách oslavil první gól ve slávistických barvách útočník Střihavka, když zužitkoval pěkný centr záložníka Jarolíma.

Za chvíli mohl odpovědět Mrkvička, jenže jeho šikovný oblouček orazítkoval pouze břevno. Na druhé straně zazvonil o horní tyčku chorvatský obránce Lovre Vulin, kterého Slavia testuje z maďarského Zaelegerszegu. Jinak Jihočeši drželi s domácími krok, po půlhodině hry odmítl zblízka vyrovnání Homoláč.

Po přestávce Slavia náskok zvýšila 

Slávistický kouč Karel Jarolím o pauze prostřídal většinu sestavy, do druhé půle vyběhla kompletně obměněná záloha, v níž má podzimní mistr po mohutném posilování nejvíce alternativ. V 50. minutě si favorit pojistil vítězství: Kalivodův roh prodloužil Švec a na zadní tyči uklidnil míč do sítě Šenkeřík. Sympaticky hrajícímu Dynamu se už snížit nepodařilo, největší šanci skvěle zlikvidoval gólman Diviš Plockovi.

Oba trenéři ocenili úroveň zápasu, Jarolím byl rád, že slávisté zvládli premiéru na velkém hřišti. "V naší hře jsem viděl nedostatky, ale věřím, že postupem doby se budeme zlepšovat. Do zápasu jsem poslal všechny hráče, kteří jsou zdraví. Rovnoměrně jsme rozdělili síly, aby si každý zahrál alespoň poločas," řekl novinářům Jarolím.

Jeho protějšek František Straka litoval chyb v obraně. "Výsledek pro nás mohl být lepší, kdybychom proměnili jednu z našich velkých šancí. Jinak to bylo dobré utkání," uvedl českobudějovický kouč.

Výsledek - skupina A:
Slavia Praha - Dynamo České Budějovice 2:0 (1:0)
Branky: 7. Střihavka, 50. Šenkeřík. Rozhodčí: Moudrý - Tereba, Šedivka. Diváci: 200.
Sestavy:
Slavia: Diviš - Dřížďal (46. Krajčík), Brabec (46. Suchý), Latka, Vulin - Šmicer (46. Kalivoda), M. Jarolím (46. Švec), Tavares (46. Volešák), Černý (46. Pudil) - Šenkeřík, Střihavka (41. Toleski). Trenér: K. Jarolím.
Č. Budějovice: Křížek - Leština, Hunal (75. Marcin), Homoláč, Žižka - Plocek, Vozábal (75. Tischler), Hílek, Dolejš (53. Jasanský) - Svátek (56. Bucan), Mrkvička. Trenér: Straka.
Tabulka:
1. Slavia11002:03
2. Příbram21014:33
3. Bohemians11001:03
4. Budějovice20022:60

Reklama