Hlavní obsah

Platini chce bojovat proti přestupům nezletilých fotbalistů

ŘÍM

Předseda Evropské fotbalové unie Michel Platini slíbil, že bude bojovat proti přestupům nezletilých hráčů. Reagoval tak na případ italské Regginy, která si u vedení UEFA stěžovala, že londýnská Chelsea ji připravila o patnáctiletého odchovance Vincenza Camilleriho.

Článek

"Myslím, že odchovanci by měli první profesionální smlouvu podepsat s klubem, který je vychoval. Proto chápu stížnosti Regginy," citovala Platiniho agentura Reuters.

"Jsem zásadně proti tomu, když zahraniční kluby kupují nezletilé fotbalisty. Měli by nás podpořit politici, protože je důležité, abychom malé fotbalisty vychovávali a ne je prodávali ve 13 či 14 letech. Například já jsem z Francie do Itálie odešel až ve 27 letech a z Nancy, které mě vychovalo, jsem neutekl ve čtrnácti," dodal s tím, že hráči by měli do zahraničí odcházet až po dovršení dvaceti let.

Reggina přišla o Camilleriho těsně před tím, než by v 16 letech s klubem podepsal první smlouvu. Chelsea talentovaného obránce získala zcela zadarmo. Reggina proto podala stížnost k italské federaci FIGC a UEFA.

Oficiální stížnosti z lanaření patnáctiletého fotbalisty čelí také Real Madrid. Na španělský klub si u FIFA a brazilského soudu stěžovalo Vasco da Gama. Podle vedení klubu chce "Bílý balet" získat talentovaného Philippe Coutinha prostřednictvím jeho otce, kterému zařídil ve Španělsku práci.

Reklama