Hlavní obsah

Soud zbavil Lněničku funkce

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl o neplatnosti volby Ondřeje Lněničky a Radka Dvořáka za členy odvolací a revizní komise (ORK) ČMFS. Jejich volba ve 2. kole na loňské valné hromadě fotbalového svazu odporovala stanovám svazu a zákonům ČR. Rozsudek nabyl právní moci 26. 2. 2008 a není proti němu odvolání. Žalobu na neplatnost volby podala proti ČMFS TJ Záblatí a svaz ji prohrál. Ve středu o tom byl informován výkonný výbor ČMFS.

Článek

Rozhodnutí ORK zůstávají v platnosti, byť Lněničkou vedená komise podle klubů nejméně v osmi případech porušila stanovy. Navíc Lněnička nesplnil svůj slib, který dal delegátům, a dál zastupoval střížkovský klub Bohemians Praha v rozporu se stanovami. Klub podal na ČMFS pět žalob na neplatnost valné hromady z roku 2005 a chce po něm i 51 mil. korun za údajnou škodu, která mu tím měla vzniknout. Svaz má soudem potvrzeno, že Lněnička zastupoval Bohemians v době, kdy mu to už jako předsedovi ORK stanovy nedovolovaly.

„Pokud proti rozhodnutím svazové ORK z období, kdy byli jejími členy Lněnička a Dvořák, někdo podá žalobu u soudu, nepochybně ji vyhraje. Svaz se proti rozhodnutí soudu neodvolal, šlo by o mrhání finančními prostředky,“ vysvětlil šéf svazové legislativy Marcel Petrásek.

Novými členy ORK se místo Lněničky a Dvořáka stali náhradníci Jiří Volný a Adam Važanský, komise si musí zvolit nového předsedu.

Lněnička označil verdikt soudu za precedens. „Na jednu stranu iniciativu Sokola Záblatí velmi vítám, protože se konečně ukázalo, že každý ve fotbalovém hnutí má právo obrátit se na civilní soudy. Ale jsem zvědavý na reakci svazu, protože na doporučení FIFA či UEFA byl vždy vehementně proti tomu, aby do fotbalových záležitostí zasahovaly soudy,“ řekl ČTK Ondřej Lněnička.

Podivil se i tomu, že soud označil za neplatné zvolení jen jeho a Dvořáka. „Z toho je patrné, že šlo pouze o likvidaci některých nepohodlných osob. A čistky budou pokračovat,“ uvedl Lněnička.

Reklama