Hlavní obsah

Deset miliónů za přestup šestnáctiletého kluka? Proč ne!

PRAHA

Neskutečné, jak velké peníze už jsou fotbalové kluby ochotné zaplatit za mladé kluky. Deset miliónů, za něž pražská Sparta koupila teprve šestnáctiletého Václava Kadlece z pražských Bohemians, šokovalo. „Za dané konstelace to byl pro nás ten nejvýhodnější obchod,“ přiznal pro Sport.cz šéf klokanů Lukáš Přibyl moc dobře si vědom toho, že kdyby Bohemians na transfer svého talentovaného mladíka na Letnou nepřistoupili, mohli splakat nad výdělkem.

Článek

Kdyby totiž šestnáctiletý kluk od Botiče zmizel v zahraničí, jako se tomu stalo v minulých dnech v případě jeho vrstevníka Jiráska ze Sparty, splakali by klokani nad výdělkem. Místo deseti miliónů od Sparty by jim z ciziny přišlo na konto jen nějakých 60 tisíc eur, tedy kolem půldruhého miliónu korun jako výchovné. „Právě proto mluvím o tom, že šlo o nejvýhodnější transfer v dané konstelaci,“ přitakává Lukáš Přibyl.

Podobně mohla ostatně dopadnout fotbalová Plzeň, neboť o jejího Marka Kysela se začal eminentně zajímat Inter Milán. Dokonce hrozilo, že velký západočeský talent odejde do Itálie za tabulkové výchovné. "Nakonec jsme se dohodli, takže Plzeň zinkasuje stejnou sumu, jako Bohemians za Kadlece," prozrazuje hráčův agent Dalibor Lacina, že k rozumné dohodě ve finále přece jen došlo, neboť Kysela měl na rozdíl od Jiráska podepsanou profesionální smlouvu.

Profesionální smlouvu už v šestnácti

Různá omezení UEFA a FIFA, jež bránila fotbalovým talentům odcházet do zahraničí už v mladém věku, totiž s novou legislativou Evropské unie padla.

„Teď může hráč pocházející ze země Evropské unie uzavřít profesionální smlouvu hned po dovršení šestnácti let. A žádná omezení bránící mu v odchodu do zahraničí v už takto mladém věku skutečně neexistují,“ přitakává pro Sport.cz manažer a hráčský agent Pavel Paska, který za přestupem mladého Kadlece z Bohemians do Sparty stál.

Veškerá omezení padla

Ještě před časem limitovala přestup mladíků řada nařízení. Než třeba mohl šestnáctiletý fotbalista podepsat smlouvu se zahraničním klubem, museli mít jeho rodiče v dané zemi trvalé bydliště a alespoň jeden z nich pracovní smlouvu.

„To už ale s novou legislativou Evropské unie padlo,“  potvrzuje Pavel Paska.

„Tato limitující omezení platí už jen pro mladíky z jiných kontinentů - třeba z Jižní Ameriky nebo Afriky. To proto, aby tam evropské velkokluby nerabovaly fotbalové talenty a nedělaly z nich už patnácti fotbalové otroky,“ přidává Jan Levý, hráčský agent s licencí německého fotbalového svazu, jehož českým chráněncem je například Lecjaks z české reprezentační devatenáctky.

Výchovné podle tabulek

Ani on, ani žádný z tuzemských agentů si ovšem netroufne odhadnout sumu, kterou by za šestnáctiletého fotbalistu Kadlece dostali Bohemians 1905 ze zahraničí.

„Výchovné se vypočítává podle dost složitých tabulek. Záleží na tom, ze které země hráč odchází a do které míří, do odstupňovaných  kategorií jsou rozděleny i kluby. Vůbec nejvyšší taxy jsou stanoveny za mladé fotbalisty od šestnácti do osmnácti let, kteří v tomto věku přestupují z Německa do Španělska. To se pak může výchovné vyšplhat k osmdesáti tisícům eur,“ dává agent Jan Levý za pravdu šéfovi klokanů, že kdyby Bohemians nepřistoupili na transfer svého mladíka do Sparty,  nad výdělkem by zaplakali.

Reklama