Hlavní obsah

Brückner: Musím se pořád učit. A nejen text rakouské hymny!

Upsal se rakouské fotbalové reprezentaci a už zase srší vitalitou. Neskutečné, jak se trenér Karel Brückner během pár týdnů změnil. „Po kolapsu v závěru zápasu s Turky jsem se cítil na dvaadevadesát, jenže teď jsem si ze své rovnice vypočetl, že je mně pětapadesát,“ žertoval osmašedesátiletý doyen z Hané s rakouskými i českými novináři, když před ně ve Vídni na první tiskové konferenci ve službách rakouského fotbalu předstoupil. „V mém věku se musím pořád učit. A nejen text rakouské hymny,“ přidával další bonmot.

Článek

Proč jste dal přednost funkci trenéra rakouského národního týmu před prací pro ČMFS, či užívání si důchodu doma v Olomouci?

Potěšilo mě, jak moc o mě Rakušané stáli. O nabídce jsem přemýšlel pouhé tři dny a minulou středu jsem na ni kývl. Když jsem se vzpamatoval z nezdaru na evropském šampionátu s českou reprezentací, řekl jsem si, že nechci nicneděláním zestárnout. Zůstávám tudíž u fotbalu. Vždyť je to můj život, v němž se pohybuji už padesát roků.

Co na vaše rozhodnutí říkala rodina?

Manželka mě nejprve nazvala bláznem. Pak mi to ale všichni nejbližší odsouhlasili. Já jsem jim na oplátku slíbil, že si i v náročném fotbalovém programu na ně udělám čas.

Dostal jste i jiné nabídky?

Nějaké se vyskytly. Některé jsem zvážil, o jiných jsem naopak ani nepřemýšlel. Zájem Rakušanů o mě byl ovšem jednoznačně nejvážnější a jednání proběhla korektně a rychle.

Myslel jste i na to, že je vám už 68 roků?

To je ale můj biologický věk. Já si ho pro sebe upravuji pomocí pěti koeficientů a poté mi z rovnice vychází, že se cítím zhruba na pětapadesát. Je ale pravda, že po kolapsu v závěru posledního utkání na EURO s Tureckem to bylo naopak dvaadevadesát.

Co víte o rakouském fotbale?

Měl jsem možnost sledovat na nedávném ME zápasy Rakušanů s Polskem a Chorvatskem. Jejich výkony se mi docela zamlouvaly. Jiná věc je, že nepostoupili do čtvrtfinále. Já ale spatřuji v rakouském národním mužstvu obrovský potenciál, jehož je třeba využít. Do týmu se tlačí řada mladých fotbalistů těsně nad 20 let. Moc rád bych samozřejmě rakouskou reprezentaci pozvedl o něco výš.

Skupina o postup na MS 2010 do JAR se ovšem zdá být hodně těžká...

To jistě. Našimi soupeři budou silné celky Francie, Rumunska či Srbska. Určitě se ale přes ně dá přejít. Postup na šampionát musí být nejenom mým přáním, ale samozřejmě také cílem.

Už jste si vybral asistenty?

Prozatím jsem domluvený s Andreasem Herzogem, který už spolupracoval s předchozím koučem Josefem Hickersbergrem. Nikoho dalšího jsem prozatím ještě neoslovil.

Bude jedním z vašich asistentů také Čech? Padají především jména Maiera či Látala...

To jsou pouze spekulace tisku. S českým trenérem do realizačního týmu nepočítám.

Co vás čeká v nejbližších dnech?

Obdržel jsem DVD s deseti posledními mezistátními zápasy rakouských fotbalistů. Budu je bedlivě studovat. V notesu už mám poznamenaných i dalších zhruba šedesát bodů, které musím co nejdřív vykonat. Od rozličných administrativních záležitostí až po určení nominace na přípravný duel v Itálii. Vždyť proti mistrům světa hrajeme už 20. srpna.

Kde teď budete bydlet?

Různě. Občas ve Vídni, občas v Olomouci. A taky budu pobývat na soustředěních a v letadle. Trenér přece není vrátný, aby neustále setrvával na jednom místě.

Sršíte energií. Už jste se tedy vyrovnal s kritikou, která se na vás snesla po evropském šampionátu?

Přiznám se, že tři dny po střetnutí českého mužstva s Tureckem jsem se cítil hodně špatně. Ani jsem pak neměl náladu sledovat některé další zápasy mistrovství. Během dalších dvou týdnů jsem se z toho ale sebral a teď už mám zase do trénování obrovskou chuť.

Nový kouč české reprezentace Petr Rada mluvil po vaší inauguraci o tom, že by si proti Rakousku docela rád zahrál přátelský zápas. Co vy na to?

Proč ne? Jsem pragmatik, sentimentem netrpím. A příští rok v únoru přece ještě volné termíny jsou.

Reklama

Související témata: