Hlavní obsah

FIFA chce, aby se Britové do března dohodli na týmu pro OH 2012

TOKIO

Britské národní svazy dostaly od FIFA tři měsíce na jednání o společné fotbalové reprezentaci. Nejpozději v březnu chce mít prezident FIFA Sepp Blatter jasno o tom, kdo bude na olympiádě 2012 v Londýně hostitelskou zemi reprezentovat. Mezinárodní olympijský výbor totiž odmítá akceptovat tradiční rozdělení britského fotbalu na anglický, skotský, velšský a severoirský svaz.

Článek

Blatter uložil britským svazům závaznou lhůtu po jednání výkonného výboru FIFA v Tokiu. Odmítl obavy menších svazů, které se bojí, že společná reprezentace pro ně bude znamenat postupnou ztrátu tradiční autonomie.

"Skotští politici už dokonce obesílali celou FIFA s tím, že neexistuje, aby jejich hráči nastoupili za britský tým. Jenže FIFA pro Británii má a bude mít specifický status, všechny čtyři svazy jsou pro ni suverénní entity," řekl Blatter.

Ten v minulosti dokonce navrhl, že než podstupovat nekonečné tahanice, raději nechá na olympiádě startovat pod britskou vlajkou jen etablovaný anglický výběr. "Očekáváme, že 19. a 20. března na dalším zasedání výkonného výboru v Curychu přijdou se svým návrhem řešení," dodal Blatter.

Olympiáda v Londýně a s ní spojená automatická účast reprezentace pořadatelské země oživila problém, který nebylo téměř půl století zapotřebí řešit. Od roku 1960 totiž žádný britský fotbalový tým na olympiádě nestartoval.

Tentokrát se ale do řešení letitého problému vložil i britský premiér Gordon Brown, který jej označil za "své největší vánoční přání". Dokonce oslovil trenéra Alexe Fergusona, jehož by si na lavičce olympijského výběru Velké Británie přál vidět.

Reklama

Související témata: