Hlavní obsah

Bývalému sudímu Collinovi by se ve fotbale líbila trestná lavice

ŘÍM

Bývalý slavný rozhodčí Pierluigi Collina by ve fotbale rád viděl obdobu hokejové trestné lavice. Šéf italských sudích podpořil návrh na zavedení oranžové karty, který chce na víkendovém zasedání mezinárodní pravidlové komise IFAB prosadit severoirský svaz.

Foto: Hublot

Výkonný ředitel společnosti Hublot Jean-Claude Biver s bývalým italským rozhodčím Collinou

Článek

"Bylo by to dobré v situacích, kde je červená karta příliš tvrdý trest, ale žlutá zase moc mírný," citovala Collinu agentura ANSA. Podle návrhu severoirské fotbalové asociace by hráč potrestaný oranžovou kartou musel opustit hřiště a vrátil by se až na pokyn rozhodčího. Trestná lavice je vedle ledního hokeje například také v ragby, kam je potrestaný hráč poslán na deset minut.

IFAB se bude na zasedání zabývat mimo jiné i návrhem šéfa UEFA Michela Platiniho na zavedení dvou rozhodčích navíc, kteří se soustředí hlavně na hru ve vápně. Novinku si už v oficiálním utkání vyzkoušela i česká reprezentace do 19 let. Dvojici sudích testovala UEFA v listopadovém kvalifikačním utkání českého týmu o postup na mistrovství Evropy na Kypru (1:1).

Podle Colliny se rozhodli dva sudí vyzkoušet i v Itálii. Na Apeninském poloostrově také testují trestnou lavici, kterou zkouší mniši a kněží na turnaji ve Vatikánu, kde rozhoduje elitní italský sudí Stefano Farina.

Reklama

Související témata: