Hlavní obsah

Také duel o křeslo místopředsedy svazu za ligu slibuje velkou bitvu

PRAHA

Hašek versus Vinš. Nejen o tom však bude sobotní valná hromada Českomoravského fotbalového svazu. Zatímco volba nového předsedy má velkého favorita v Ivanu Haškovi, bitvy o další posty ve výkonném výboru budou zřejmě mnohem vyrovnanější. Soupeření o židli místopředsedy za ligu bude patřit k těm nejpikantnějším.

Foto: fcviktoria.cz

Majitel fotbalové Viktorie Plzeň Miroslav Kříž (vpravo) s Ivanem Haškem během golfového turnaje osobností v Plzni-Dýšině.

Článek

Majitel Viktorie Plzeň Miroslav Kříž stáhl kandidaturu na post řadového člena výkonného výboru a bude se ucházet pouze o místo místopředsedy za ligu. Některé kluby však volají po tom, aby tento post obsadil „nadstranický“ člověk.

„Nechtěli bychom to personifikovat, není to nic proti panu Křížovi. Pozici místopředsedy za ligu by měl ovšem zastávat funkcionář, který není spjatý s žádným klubem,“ řekl Dušan Svoboda, výkonný ředitel Sparty, který kandiduje na člena výkonného výboru za ligu. To samé tvrdí i teplický šéf František Hrdlička a zástupci Příbrami, Brna či Baníku.

Je jasné, že tyto kluby budou podporovat stávajícího místopředsedu svazu Jaroslava Vacka. Karel Poborský na místopředsedu za ligu kandidovat nebude. Kromě Vacka a Kříže tak zůstal ve hře o toto místo už jen Petr Doležal, šéf Slavie.

Petr Doležal (první zleva) nabízí zkušenosti ze dvou mistrovských sezón Slavie.foto: ČTK/René Volfík

Kříž by působil jen na svazu, Doležal i ve Slavii

„Podobné námitky jsem čekal. Proto jsem 11. června odstoupil z funkcí v dozorčí radě Viktorie i Plzeňské sportovní, která klub vlastní. Abdikační dopisy mám u sebe. Pokud budu zvolen, věnoval bych se plně jen výkonnému výboru svazu,“ ujišťuje Kříž.

Naopak Doležal žádné loučení s Edenem neplánuje. „Podstatné jsou schopnosti lidí. Buď na to někdo má, aby působil ve výkonném výboru, nebo ne. V pozici, jakou ve Slavii mám, mohu českému fotbalu pomoci. Voliči mě dobře znají a buď to tak vezmou, nebo ne,“ říká slávistický šéf.

Mazák Vacek pochopitelně poukazuje na svoji nezávislost. „Vzhledem k tomu, že ve fotbale nepůsobím jako placený pracovník, ale jako pracovník dobrovolný, který má vlastní poměrně velmi dobré zaměstnání, nepředstavuje pro mě žádný velký problém, zda budu i na další čtyři roky zvolen místopředsedou svazu,“ poukazuje fotbalový „ministr financí“.

Jaroslav Vacek tvrdí, že na funkci místopředsedy nelpí.foto: Sport.cz/Zdeněk Pavlis

Peníze ve všech pádech

Právě Kříž však má k Vackovu svazovému působení velké výhrady. „Starého psa novým kouskům nenaučíš... Pan Vacek už to dělá 16 let a nic nového z něj nevymáčkneme. Komunikace se sponzory je momentálně zoufalá a je div, že ještě od fotbalu neodešli. Až za nimi však půjdou Hašek s Poborským, to bude úplně jiná garnitura a jiná situace,“ věří plzeňský šéf, který by chtěl sehnat sponzora pro Pohár ČMFS i 2. ligu. „Důležitý je také prodej televizních práv. V této oblasti už Vacek vyčerpal všechny své možnosti, proto je nutná změna,“ tvrdí Kříž.

Zatímco Kříž kandidátku na řadového člena výkonného výboru stáhl, Doležal si zatím obě ponechal. Proslýchá se však, že jeden funkcionář nakonec bude moci kandidovat jen na jedinou funkci. „Pokud by to platilo, do začátku volby bych to vyřešil. Zatím však bylo vždycky možné kandidovat na více funkcí,“ diví se Doležal, jenž už je na námitky Hrdličky a spol. trochu alergický. „Je to jen předvolební populismus. Čtyřky roky Franta Hrdlička ve výkonném výboru seděl, a žádné systémové změny neudělal. A teď po nich bude volat!? O autonomii ligy mluví už osm let, ale materiály, které k tomu předkládá, jsou něco strašného,“ poukazuje Doležal.

Vacek na rovinu říká, že dlouholeté působení ve fotbale posílilo jeho osobní postavení. Přesto jde do voleb s hodně nepopulární myšlenkou ‚Zapomeňte na jakékoli příspěvky od vyšších orgánů‘. „Výkonnostní fotbal se musí obrátit k místním zdrojům. A to ať se jedná o zdroje veřejné, tak i vysloveně lokální.“

Kdo kandiduje na nejvyšší funkce v ČMFS
Předseda
Ivan Hašek, Luděk Vinš
Místopředseda za Čechy
Petr Doležal, Václav Chvála, Jindřich Rajchl, Luděk Vinš
Místopředseda za Moravu
Jiří Kubíček, Dalibor Kučera, Tomáš Trucha, Zdeněk Zlámal
Místopředseda za ligu
Petr Doležal, Miroslav Kříž, Jaroslav Vacek

Reklama