Hlavní obsah

Kvůli problémům Vratislavi by se Euro 2012 mohlo hrát v Krakově

VARŠAVA

Krakov se může vrátit do hry o fotbalové mistrovství Evropy v roce 2012, které Polsko pořádá společně s Ukrajinou. Poté co starosta Vratislavi koncem prosince vypověděl smlouvu s firmou Mostostal, která měla postavit tamní stadion, se celá stavba může zpozdit. V Krakově, který chtěl zápasy šampionátu hostit také, bude stadion hotov letos v červnu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Oficiální logo mistrovství světa ve fotbale pro rok 2012.

Článek

Aby stavební práce na vratislavském stadionu mohly pokračovat, musí ho nejdříve vyklidit společnost Mostostal. Jak ale v pátek napsal Dziennik Gazeta Prawna, firma se chce proti rozhodnutí starosty Rafala Dutkiewicze odvolat.

Dutkiewicz byl přesvědčen o tom, že Mostostal není schopen stavbu dokončit v požadovaném termínu, kterým byl červen příštího roku. Firma má ale k dispozici tři odborné posudky, z nichž vyplývá, že několikaměsíční zpoždění nevzniklo její vinou. Není vyloučeno, že Mostostal bude požadovat po Vratislavi odškodnění. Své oficiální stanovisko má podle deníku zveřejnit příští týden.

Město Vratislav dalo Mostostalu dva týdny na inventarizaci stavebních prací a další měsíc na to, aby jeho dělníci ze stavby odvezli všechnu techniku. Experti ze stavební branže ale tvrdí, že takový termín je nereálný.

Pokud by projekt nabral další zpoždění, mohla by UEFA rozhodnout o tom, že zápasy Eura se místo ve Vratislavi budou hrát v Krakově, který byl v původní šestici polských měst ucházejících se o pořadatelství šampionátu. "Děláme svoje a nečekáme na chyby Vratislavi," řekla Dzienniku Gazeta Prawna poradkyně krakovského starosty pro Euro 2012 Barbara Janiková.

Podle současných plánů by se mistrovství Evropy v roce 2012 mělo v Polsku vedle Vratislavi hrát ve Varšavě, Poznani a Gdaňsku. Na Ukrajině se zápasy mají uskutečnit v Doněcku, Lvově, Charkově a Kyjevě. Rozhodla o tom v prosinci UEFA.

Reklama

Související témata: